En illusion av Medelhavet i Jönköping – helglunch på Kajen 23

februari, 2023

Observation: Det går utmärkt att njuta av sjöutsikt på vintern trots kall vind och regn!

På Kajen 23s inglasade uteservering är det förhållandevis lätt att låtsas att man sitter någonstans vid medelhavet. Deras ”sydeuropeiska” meny (som vid tillfället för vårt besök nästan var enbart italiensk) bidrar starkt till att sälja den trevliga illusionen!

Vi var först på plats för dagen, och kunde välja en fin plats vid fönstret, som för männen i sällskapet innebär en fin sjöutsikt men som för kvinnorna innebar en tjock bjälke i ögonhöjd. Lokalerna är fräscha och moderna och passar perfekt för läget intill vattnet.

Vid ankomst är vi de enda i lokalen men vi får ändå vänta en ganska lång stund på maten, och servitören känns förhållandevis ointresserad trots engagerade gäster. När maten väl kommer är det stora vällagade portioner som känns som hämtade direkt ur Lady & Lufsen.

Vi provsmakar bland annat en Pasta Bolognese e burrata, vilket för mig känns som ett lite tråkigt och väl säkert kort, men den är så vällagad och balanserad att alla är mer än nöjda. Den generösa burrata-bollen på toppen ger dessutom rätten en extra lyxig och krämig känsla. Svamp-pastan har en rund och djup smak med lagom mycket tryffel, och den vegetariska auberginegratängen har fått precis lika mycket kärlek som de övriga rätterna.

Slutsatsen är att om man är sugen på en fin helglunch med bra läge bör Kajen 23 vara en het kandidat för alla Jönköpingsbor eller för den som besöker Jönköping!

Stället:

Mysiga inomhuslokaler och ljus, luftig inglasad ”ute”servering gör att man bör trivas oavsett om man vill ha dagsljus och sjöutsikt eller en mysig Lady & Lufsen-känsla.

Service:

Förhållandevis trött givet belastningen, men helt okej.

Mat:

För den som önskar sig vällagade italienska klassiker finns här inget att anmärka på!

Slutbetyg:

Trevliga lokaler i bra läge och god mat kan inte resultera i annat än en varm rekommendation.