JKPG Matguides stora semmeltest 2023

För tredje året i rad presenterar vi JKPG Matguides stora semmeltest! Nytt för i år är att vi dels presenterar vårt betyg på semlor, dels har skrivit en guidande text till så du hittar rätt semla för just dina smaklökar.

Våra följare på Instagram har fått bestämma vilka ställen vi ska testa, så det är inte samma som tidigare år. Stort tack till er som tipsade!

Vi har listat semlorna från högsta totalbetyg till lägsta.

OM TESTPANELENS DRÖMSEMLA
Glenn Lunell – En fast bulle med tyngd och kompakt tuggmotstånd. Med lite lättvispad grädde och ett överflöd av tjock och nötig mandelmassa med bitar.

Alice Berntsson – En luftig bulle med lagom mycket smak av kardemumma. Mandelmassan ska innehålla bitar av mandel och vara söt, utan att vara sockrig. Grädden får inte vara för hårt vispad eller i för stor mängd.

OM TESTET
Semlorna fick en siffra och testades som ett blind-test. Panelen delade enskilt ut poäng för bulle, mandelmassa, grädde och utseende. Poängen delades på två och panelen sammanfattade semlan tillsammans. Priset gäller för avhämtning. Semlorna köptes och testades två lördagar i februari 2023. Undrar du något om testet? Maila oss på hej@jkpgmatguide.se!

> Wienerkonditoriet
19 poäng / 20 poäng
Bulle: 5
Mandelmassa: 5
Grädde: 4
Utseende: 5
Pris: 40:-
Det här är en semla för den som… är ute efter en klassisk semla på många sätt! Bakom det fina utseendet finns en fluffig bulle med
lagom mycket kardemumma och en god smak. Mandelmassan har toner av vanilj och bitar av mandel vilket skapar både en god smak och konsistens. Grädden är klassisk och fyller sin funktion på bästa sätt.
> Chokladverkstan (Tokarp)
16 poäng / 20 poäng
Bulle: 5
Mandelmassa: 5
Grädde: 3
Utseende: 3
Pris: 55:-
Det här är en semla för den som… vill att semlan ska kännas hembakad och se rustik ut. Grädden är vackert spritsad och ger säkert en extra like på Instagram. Bullen är fluffig, luftig med otroligt god smak. Grädden är lätt sötad. Mandelmassan är knaprig och nötig i smaken.
> Grafitgrå (Kaxholmen)
15 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 5
Grädde: 2
Utseende: 4
Pris: 39:-
Det här är en semla för den som… tycker att mycket mandelmassa är viktigt på en semla! Mandelmassan är grov i konsistensen med smak av kardemumma och är väldigt god. Utseendet ger en känsla av hembakt. Bullen är mättande och grädden spelar sin roll på ett fint sätt.

> Bernards (Kyrkogatan)
15 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 4
Grädde: 3
Utseende: 4
Pris: 43:-
Det här är en semla för den som… vill ha en gullig semla med mycket grädde. Brödet är ljust i färgen, fluffigt men samtidigt lite torrt. Mandelmassan sticker ut med smak av rostade hasselnötter och en något lättare konsistens. Som helhet en god semla med nötig smak.

> Stuk
15 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 4
Grädde: 3
Utseende: 4
Pris: 58:-
Det här är en semla för den som… är sugen på en riktig hipster-semla. Det stiliga, moderna utseendet med runt lock har en kompakt bulle med tydlig smak av kardemumma. Mandelmassan, gjord på marconamandlar, är kraftig med tydlig smak av kola. Grädden är lättvispad – även om den upplevs något mer vispad än tidigare år!

> Napoleon
14 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 2
Grädde: 4
Utseende: 5
Pris: 45:-
Det här är en semla för den som… vill ha en klassisk semla med runt utseende, tunt lock och fint spritsad grädde. Bullen är ganska kompakt med klassisk, god, bulle-smak. Mandelmassan är tjock, nästan klistrig, och påminner om marsipan. Mängden mandelmassa är generöst och den luftiga grädden balanserar upp på ett fint sätt.

> Landhs (Kroatorpet)
14 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 4
Grädde: 3
Utseende: 3
Pris: 42:-
Det här är en semla för den som… drömmer om en semla som har ett klassiskt utseende och även är klassisk i smakerna. Bullen, som är något blek, är fluffig och smälter i munnen. Mandelmassan är god och traditionell i konsistensen. Grädden är något kraftigare vispad, men smakar gott.

(Samtliga semlor som säljs inom Landhs-gruppen bakas i Bankeryd, så det är ”samma” semla som säljs på Kroatorpet samt övriga Landhs (t.ex. Habo))

> Rosetten (Munksjöstaden)
12 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 2
Grädde: 3
Utseende: 4
Pris: 40:-
Det här är en semla för den som… vill ha en hög semla med fluffig bulle med klassisk smak. Mandelmassan saknar smak och är blek i färgen, men har bitar av mandel i. Grädden är av det sötare slaget och är bra vispad.

> Centralbageriet (Huskvarna)
12 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 5
Grädde: 2
Utseende: 3
Pris: 40:-
Det här är en semla för den som… är ute efter en semla med välsmakande mandelmassa. I konsistensen är mandelmassan len och har en tydlig smak. Grädden är något syrlig i smaken. Bullen är något torr och utan någon smak som sticker ut. Som helhet en semla där mandelmassan spelar huvudrollen.

> Söderbönans hembageri (Huskvarna)
11 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 2
Utseende: 5
Pris: 30:-
Det här är en semla för den som… vill ha en semla som känns väldigt hantverksmässig både i smak och utseende. Grädden är fint vispad med klassisk smak. Mandelmassan är av det tjockare slaget och smakar mer åt marsipan-hållet. Bullen är brödig och kraftig.

> Gilberts
10 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 2
Grädde: 3
Utseende: 2
Pris: 39:-
Det här är en semla för den som… gillar sockrig mandelmassa som knastrar mellan tänderna. Bullen har ett stort lock och en klassisk semmelbulle-smak. Utseendet påminner om en blek hamburgare, men smaken på själva bullen är god. Mängden grädde och mandelmassa är något lite i förhållande till bullen. Här är det den sockriga mandelmassan som sticker ut.

> Lindströms
10 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 3
Utseende: 3
Pris: 42:-
Det här är en semla för den som… är ute efter en traditionell semla. Utseendet är klassiskt och lockar till att smaka. Bullen är fluffig med en svag smak. Mandelmassan är något sockrig och saknar djupare smak än så. Grädden är grädde och bidrar på ett klassiskt sätt. En traditionell semla, på alla sätt!

> Wallentins
10 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 3
Utseende: 3
Pris: 42:-
Det här är en semla för den som… är ute efter en semla med en något kompakt bulle med en svag smak. Grädden fyller sin funktion och är något mindre i mängd. Mandelmassan är lite klistrig i konsistensen, smakar av bittermandel och har bitar i vilket ger ett gott crunch.

> Sandéns
9 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 2
Utseende: 3
Pris: 40:-
Det här är en semla för den som… vill ha en semla utan några starka smaker eller konstigheter. Här får du en vanlig semmel-bulle toppad med en slät mandelmassa. Smaken är inte särskilt stark och som helhet är det lite blekt. Grädden är lite syrlig i smaken, men är fint vispad.

> Heddagretas
– poäng / 20 poäng
Heddagretas ville inte delta i testet.

 

Specialsemlor

> Rudenstams äpplesemla
10 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa:
Grädde: 2
Utseende: 4
Pris: 55:-
Det här är en semla för den som… har tröttnat på klassiska semlor och är sugen på något nytt! Här blandas smakerna av den smörfyllda surdegsbullen med äpplekompott, rostad solrosfyllning, äpplekola och rostad mandelgrädde. Den rostade solrosfyllningen har en tydlig roll och det är många – breda – smaker i den här ”semlan”.

Lämna ett svar