Är Lolli Nonna Jönköpings nya inneställe?

Jönköping har blivit med italienskt (inspirerat av Italien i alla fall…) lunchkafé. På Kyrkogatan 14, där Kallpressen en kortare tid huserat, har Lolli Nonna slagit upp dörrarna. Konceptet är egentligen rätt enkelt; hit kan du gå för lunch, frukost eller brunch och äta noga utvalda rätter.

Mitt premiärbesök på Lolli Nonna blir för en lunch med kollegorna och det ska väl tilläggas att mina förväntningar är hyfsat höga efter att ha sett maten på Instagram… Det är en kylig men solig vårdag och i lokalen sitter det redan en hel del gäster. Vi lyckas få syn på en bordsgrupp som matchar vårt sällskaps storlek och ställer oss sedan i kön. Väggarna har kvar det vita kaklet från Kallpressen och lokalen ser i stort sett likadan ut, i alla fall så som jag minns den.

På väggen bakom disken och köket hänger menyn. Den är okomplicerad och består av totalt sex olika rätter att välja mellan. Överst står focacciorna som finns i tre varianter; salami och nduja (kryddig, bredbar fläskkorv för den som undrar), mortadella (en italiensk korv för den som är osäker) och mozzarella eller getost och paprika. Sedan finns det två mackvarianter, den ena med tonfisk och ägg, den andra med avokado och sesam. Avslutningsvis finns det för dagen en sallad som består av burrata, tomat och apelsin.

Jag är nyfiken på focaccian och från min plats i kön hinner jag se att de görs direkt vid beställning och sedan grillas i ett järn. Min första tanke är att testa varianten med mortadella och mozzarella och det är också den som jag väljer att beställa när det har blivit min tur. Personen bakom kassan berättar att det kommer ta lite tid, men vi har inte bråttom så jag beställer, betalar 95 kronor och går till vårt bord.

Under tiden vi väntar hinner jag studera lokalen ytterligare. Jag gillar den, den är rå på ett lagom sätt. De runda borden kombineras med pallar och bänkar längs ena väggen och det skapar en avslappnad känsla. Det känns lite som vi har hamnat på ett kafé i en annan stad och att det inte alls är dags att gå tillbaka till jobbet om en stund. Det ger en känsla av semester och att upptäcka något nytt. Ett fin känsla, tycker jag!

Det enda som sänker upplevelsen är den kalla luft som fyller lokalen. Dörren mot entrén och den pyttelilla uteserveringen står nämligen öppen. Trots att vi sitter längst in, blir det snabbt kallt och jackorna åker på.

Efter en stund, som inte känns så lång, serveras maten till halva vårt sällskap. Ytterligare en stund senare får jag min focaccia. Jag som varit lite orolig för om den här rätten skulle mätta tillräckligt mycket blir lugn när jag ser att det är mycket fyllning mellan focaccia-skivorna.

Mortadellan är väl tilltagen och ser med sina tunna skivor otroligt god ut. Det är svårt att inte kasta sig över måltiden helt, men efter en kortare foto-session är det dags. Focaccian är frasig, bra grillad överlag men lite hård på sina ställen. I brödet ligger någon typ av färskost, mozzarella, ruccola och (som redan nämnt) mycket mortadella. Som helhet är det väldigt gott. Mortadellan i kombination med brödet smälter i munnen. Det märks och känns att det här må vara enkelt, men det är gjort på bra råvaror som tillför precis det de ska. Smakmässigt är det okomplicerat och varje ingrediens tillför sin del, det är gott även om det inte är något som poppar. Och även om det enkla och lena är gott, hade det kanske blivit lite mer spännande med ytterligare en smak – hur hade det varit med lite syra till?

Övriga i sällskapet smakar bland annat getost och paprika-focaccian och den skrivs direkt upp på min Att testa nästa gång-lista. Vi äter upp maten och sitter kvar en stund innan det är dags att gå tillbaka till verkligheten. Jag förstår att bryggkaffe på maten inte hör hemma på ett italienskt lunchkafé, men en mindre kopp kaffe och en biscotti hade varit pricken över i. Att ställa sig i kön igen och beställa en kaffe från menyn känns inte heller aktuellt – det får bli nästa gång!

Under tiden vi besöker Lolli Nonna kommer nya gäster hela tiden, vissa slår sig ner som vi, andra hämtar med sig. Känslan är att Lolli Nonna har potential att bli något av ett nytt favorit- eller inneställe i Jönköping. Här erbjuds något som tillför något nytt till Jönköping och får den ”lilla” staden vid Vättern att växa ytterligare.