JKPG Matguides stora semmeltest 2021

Semmelsäsongen är här igen! En stor lycka för vissa, en tid av Instagram-avföljningar för andra. Eller vad vet jag, jag tillhör den första kategorin.

För att ta vara på 2021s säsong bestämde vi (jag och Glenn Lunell) för att rodda ett semmeltest. Helt enkelt JKPG Matguides stora semmeltest 2021. För att få lite hjälp med vilka semlor vi skulle ha med i testet bad vi om tips från våra Instagram-följare. Tack till er som bidrog och varsågod till er andra.

Ps. Vi har listat semlorna från högsta totalbetyg till lägsta.

OM TESTPANELENS DRÖMSEMLA
Glenn Lunell – En fast bulle med tyngd och kompakt tuggmotstånd. Med lite lättvispad grädde och ett överflöd av tjock och nötig mandelmassa med bitar.

Alice Berntsson – En luftig bulle med lagom mycket smak av kardemumma. Mandelmassan ska innehålla bitar av mandel och vara söt, utan att vara sockrig. Grädden får inte vara för hårt vispad eller i för stor mängd.

OM TESTET
Våra Instagram-följare tipsade om vilka ställen som skulle delta i testet. Semlorna fick en siffra och testades som ett blind-test. Panelen delade enskilt ut poäng för bulle, mandelmassa, grädde och utseende. Poängen delades på två och panelen sammanfattade semlan tillsammans i en kommentar. Priset gäller för avhämtning. Semlorna köptes och testades en lördag i februari 2021. Undrar du något om testet? Maila oss på hej@jkpgmatguide.se!

> STUK – Jönköpings mest hypeade semla!
15 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 3
Grädde: 3,5
Utseende: 4,5
Vikt: 136 g
Pris: 45:-
Kommentar: En rustik semla med ett runt lock. Bullen har stora bitar av kardemumma och en tydlig smak av just det. Knäckig mandelmassa med nötig smak. Toppad med lättvispad grädde.
> Wienerkonditoriet – Mest semla för pengarna!
15 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 4
Grädde: 3
Utseende: 4
Vikt: 190 g
Pris: 34:-
Kommentar: En klassisk semla med ett fint lock och generöst med florsocker, ett bra utseende. Bullen är luftig och fluffig. Mandelmassan har en hint av vanilj. Grädden är bra vispad och med lagom sötma.
> Ica Maxi
15 poäng / 20 poäng
Bulle: 3,5
Mandelmassa: 4
Grädde: 3,5
Utseende: 4
Vikt: 148 g
Pris: 20:-
Kommentar: Bra helhet med fin balans mellan de olika delarna. Grädden är fluffig. Mandelmassan smakar bra och har en tydlig nötig smak.
> Rosetten (Kålgården)
14 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 4
Grädde: 3,5
Utseende: 3,5
Vikt: 136 g
Pris: 36:-
Kommentar: Bullen är helt okej, men det är ingenting som sticker ut. Det som lyfter semlan är grädden och mandelmassan som båda faller hela testpanelen i smaken.
> Chokladverkstan (Tokarp)
13 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 4
Grädde: 3
Utseende: 4
Vikt: 189 g
Pris: 48:-
Kommentar: Bra proportioner mellan bulle, grädde och mandelmassa. Utseendet är fint och trevligt. Bullen har en bismak av något. Mandelmassan får högsta betyg av halva panelen, men lägre av den andra halvan.
> Centralbageriet (Huskvarna)
13 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 3,5
Grädde: 2,5
Utseende: 4
Vikt: 141 g
Pris: 34:-
Kommentar: En klassisk semla med trevligt utseende med ett tunt lock. Bullen är dock något torr, men god smak. Mandelmassan har fina bitar av mandel. Grädden är bra vispad och smakar gott.
> Napoleon
12 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 3
Grädde: 4
Utseende: 3
Vikt: 124 g
Pris: 42:-
Kommentar: Halva panelen tycker bullen är god, den andra halvan att den är torr. Dock är de överens om att den har någon bismak, kanske av jäst? Grädden är god och mandelmassan är söt, men inte sockrig.
> Rommelsjö café (Tenhult)
12 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 4
Grädde: 2
Utseende: 4
Vikt: 172 g
Pris: 35:-
Kommentar: Hantverksmässig och rustik semla i form och utseende. Bullen är dock tråkig i smaken och faller platt. Grädden är lite för söt, men lagom i mängd. Mandelmassan faller panelen i smaken.
> Elmia
10,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 1,5
Mandelmassa: 3
Grädde: 3
Utseende: 3
Vikt: 144 g
Pris: 35:-
Kommentar: En för perfekt semla som får panelen att tänka fabrik och löpande band. Bullen är smaklös. Mandelmassan innehåller bitar av flarn och smakar gott. Grädden är okej i smaken.
> Bernards (Väster)
10,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 1
Mandelmassa: 3
Grädde: 2,5
Utseende: 4
Vikt: 124 g
Pris: 35:-
Kommentar: Semlan har ett fint utseende och bra balans mellan delarna. Bullen är dock torr och det förstör upplevelsen. Grädden är god och i bra mängd. Mandelmassan är klabbig och smakar väldigt mycket av något som panelen tror är vanilj och/eller hasselnöt.
> Malmborgs konditori
10 poäng / 20 poäng
Bulle: 1,5
Mandelmassa: 2
Grädde: 3
Utseende: 3,5
Vikt: 122 g
Pris: 32:-
Kommentar: Ett speciellt utseende på denna semla som har en låg och bred bulle. Tyvärr är bullen dock smaklös. Grädden är god och i bra konsistens. Mandelmassan är sockrig med bitar av mandel.
> Frimans Café & Bistro
9 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 1,5
Grädde: 2
Utseende: 3,5
Vikt: 142 g
Pris: 35:-
Kommentar: En snygg semla är panelen helt överens om. Men smaken på semlan har mer att önska. Bullen är torr. Grädden är smörig i konsistens och smak. Och mandelmassan? Den smakar en hel del av bittermandel.
> Gilberts konditori
9 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 1,5
Grädde: 3,5
Utseende: 2
Vikt: 132 g
Pris: 34:-
Kommentar: Sticker ut med ett stort lock som gör att formen på semlan nästan påminner om en hamburgare. Bullen är en vanlig, slät, bulle. Grädden är god. Mandelmassan är sockrig och knastrar mellan tänderna.
> IKEA
5 poäng / 20 poäng
Bulle: 1
Mandelmassa: 1,5
Grädde: 1,5
Utseende: 1
Vikt: 140 g
Pris: 29:- (Säljs endast i 2-pack)
Kommentar: Enormt tråkig semla vid första intrycket. Bullen är blek och väldigt torr. Grädden är smörig i smak och konsistens. Mängden mandelmassa är snålt. Inte en pang-semla enligt panelen.
> OAS
4,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 1,5
Mandelmassa:
Grädde: 1
Utseende: 2
Vikt: 84 g
Pris: 49:-
Kommentar: Den här RAW-varianten av en semla ska väl egentligen inte räknas in i semmeltestet! 🙂 Det är ett bakverk inspirerat av semla, men inte en ”riktig” semla. Bakverket är ganska torrt men ”grädden” tillför något som ändå gör att det smakar bra. Fungerar fint som ett alternativ till en vanlig semla om det önskas. Bonus för att den är väldigt gullig!

Lämna ett svar