Brett utbud av välgjorda klassiker på Wienerkonditoriet

Allt som är nytt och kreativt när det gäller fika eller lunch kan vara härligt och inspirerande. Men ibland vill jag bara besöka ett kafé med klassiska favoriter och bakverk som väcker minnen från förr till liv. Och precis den sistnämnda kategorin insåg jag nyligen att Wienerkonditoriet hamnar i.

Vid det här besöket närmar sig klockan lunchtid och jag besöker konditoriet på gågatan i stan för att köpa med något mer mättande och något sött. Innanför de klassiska dörrarna ser det ut som vid mitt senaste besök och montrarna vid kassan är välfyllda. Det breda utbudet gör visserligen att det tar lite tid att få en överblick av innehållet, men det är bara charmigt.

Efter en stunds fundering väljer jag och mitt sällskap en räkmacka var. Utöver det en bakelse som dragit till sig min uppmärksamhet och en kaka som sällskapet vill ha. Bakelsen får jag vid beställning lära mig är en mockabakelse och kakan är en Jitterbugg. Fråga mig inte om recept… Vi får med oss lunchen, fikat eller vad man nu vill kalla det och lämnar kaféet.

Som sig bör startar vi med räkmackan. Den som jag har valt har ett grövre bröd i botten som är täckt av ett generöst lager av räkor. På mackan finns även ett ägg som är uppdelat i mindre delar, vilket gör det enkelt att äta. Sallad, tomat och gurka ger det vanliga krispet och tillsammans med lagom mycket majonnäs smakar det riktigt bra. Totalt sett, en riktigt bra räkmacka.

Och sedan är det då dags för bakverken. Vi delar systerligt på både bakelsen och kakan för att få ta del av allt. Jag börjar med mockabakelsen och den här faller mig helt i smaken. För den som inte kan sin mockabakelse kan jag lite snabbt förklara att den består av maräng, mockakräm (en kräm smaksatt med kaffe) och mandel. Riktigt gott! Det är en fin balans mellan de olika delarna och den är lagom söt i min smak.

Näst på tur står Jitterbuggen. En spröd kaka som inte ser mycket ut för världen men smakar desto mer. Här blandas en söt smak med en tydlig touch av salt. Gott och lätt.

Att räkmackan och bakverken från Wienerkondoriet smakade bra går det inte att ta miste på. Men det som kanske var ännu finare var att de skapade en möjlighet för mig och mitt sällskap att prata minnen kopplade till mockabakelsen och Jitterbuggen. Minnen kopplade till konditorier som funnits i Jönköping för längesedan och vars arv Wienerkonditoriet nu är med och förvaltar.

Så tack för att ni håller hårt i klassiska (och välgjorda) bakverk som ger en möjlighet att prata om svunna tider!

Lämna ett svar