Imponerande god croissantsemla på C’est bon

Att besöka det franska kaféet C’est bon har sedan öppningen sommaren 2018 varit en punkt på min Att äta-lista. Dock har jag haft enorm otur de gånger jag planerat in ett besök och det har varit stängt av olika anledningar. Men nu har jag äntligen fått till ett premiärbesök.

Och även om det här inlägget inte blir en recension av något matigare från C’est bons meny får det bli en del av JKPG Matguides kategori Fika. Minst lika viktig kategori som de andra, om du frågar mig.

I alla fall. Vid det här besöket är det eftermiddag, klockan är runt 16.30 och ett spontant infall resulterar i ett besök på Söder, Klostergatan och C’est bon. När vi kliver in i lokalen blir jag förvånad över storleken på lokalen; det finns definitivt fler platser än vad jag förväntat mig. Inredningsstilen är mysig, åt det franska hållet med bilder på kända platser i Paris och texter på franska men samtidigt känns inredningen försiktig och hemmagjord. Men mysigt, absolut.

Rakt fram i lokalen står disken fylld med olika bakverk, mackor, paj och smoothies. Jag är inte superhungrig så valet faller på en röd smoothie med bland annat hallon, äpple och blåbär, kaffe och en croissant-semla storlek grande. Mitt sällskap väljer en grillad levaintoast med chèvreost, päron och valnötter.

Jag får med mig mina val direkt till bordet och sällskapets varma toast serveras efter en stund. Om jag ska börja med smoothien så tycker jag att den är god, lite syrlig precis som jag gillar och fräsch. Men mitt fokus är främst riktat mot den spännande semlan framför mig.

Jag är lite ”nervös” över att croissanten ska vara för smulig och med det bli svår att äta med grädden och mandelmassan, men det visar sig vara lugnt. Den är nämligen mer mjuk än smulig, vilket i det här fallet är en fördel. Locket, som är ganska stort, är generöst toppat med mandelspån och florsocker. Under locket ligger fint spritsad, och ganska hårt vispad, grädde som smakar sött. Och under grädden ligger en supergod mandelmassa med bitar av mandel och med riktigt bra smak. Croissanten, grädden och mandelmassan gifter sig perfekt smakmässigt och är inte så sockersöt som vissa vanliga semlor kan vara. Riktigt gott!

Jag äter min semla långsamt, njuter av varje tugga men får till slut inse att den är uppäten. Premiärfikan på C’est bon är gjord och det visade sig vara ett mysigt ställe med en god semla. Hoppas att croissantsemlan blir en stående del av fika-utbudet, för den vill jag äta igen!

Lämna ett svar