Glöm inte bort dina stamkrogar i detta utsatta läge

Hur inleder man en matrecension i corona-tider? Med att göra en tillbakablick på de senaste veckorna då corona-viruset i första läget var olika höhö-skämt i ölgrupper på Facebook till att de senaste dagarna i det närmaste lamslagit Sverige? Genom att ta avstamp i de uppmaningar som florerar på Instagram där krögare ber oss konsumenter om stöttning i den här svåra tiden? I att konstatera att om finansminister Magdalena Andersson säger att vi ska äta mer hämtmat så äter vi mer hämtmat?

Jag tror ändå att jag landar någonstans mittemellan krögarnas rop efter stöd och finansministerns uppmaning att svara upp mot dem. Någonstans tror jag nämligen att vi, som i dagsläget känner oss friska och som har turen att inte själva drabbas av hårda ekonomiska konsekvenser av pandemin som sprider sig över världen, också har ett ansvar för att tänka på hur samhället ska se ut när vi kommer ut på andra sidan.

Med det sagt har jag och min fru bestämt oss för att framöver försöka äta mer hämtmat från våra favoritställen i Jönköping. Jag har också noterat att många restauranger tillfälligt har ställt om till att kunna leverera take away i stället för sitt-där-mat. En sådan restaurang är Izakaya Moshi på Barnarpsgatan. Vi tog därför tillfället i akt att beställa hem deras maki-sushi med sotad lax, chiliglaze, forellrom, avokado och gurka.

Själv begick jag sent omsider sushi-debut när Izakayas systerkrog i Växjö hade take over på Izakaya station för någon vecka sedan. Min jämförelsevärld är därmed ganska liten. Jag kan bara konstatera att det var väldigt gott. Min fru däremot, som konsumerar sushi betydligt mer ofta, menar att det är svårt att jämföra med något annat i Jönköping. ”Lite som att jämföra Flippin burger med Burger king” (den som fattar fattar). Rekommenderas varmt med andra ord!

Vi passade också på att komplettera med en efterrättscitronpaj från Restaurang Piquenique. Även den rekommenderas varmt.

Och hur avslutar man då en matrecension i corona-tider? Kanske genom att uppmana andra som också brukar äta ute i vanliga fall att inte glömma bort sina stamkrogar i detta utsatta läge. Jag vill i alla fall att även de ska komma levande ut på andra sidan. Eller kanske bara: Lyssna på finansministern!

Lämna ett svar