Generöst och vällagat hos Basilika

I slutet av maj slog Basilika Kitchen & Bar upp dörrarna för sin restaurang i Jönköping. Basilika erbjuder, trots namnet, mat med ursprung i Sydostasien.

Det är inte särskilt svårt att hitta till Basilika. Restaurangens uteservering är väldigt stor och är nästan som en skylt ut mot gågatan. Väl inne i lokalen är det den här dagen väldigt fullt. De flesta bord är långbord men sedan finns även några mindre. Det är mycket folk men vi får en plats i ett rum med fåtöljer.

Lunchbuffén kostar 105 kronor och betalas vid baren precis vid ingången. Och sedan är det bara att hugga in på maten. På ena sidan serverar Basilika en generös buffé med sushi. Här finns olika maki, nigiri och en personlig favorit – friterad maki.

I mitten står den stora varma buffén. Här finns de klassiska rätterna som brukar finnas på asiatiska buffér men även en hel del annat spännande. Jag tycker mest om de pankofriterade räkorna, att det finns en Phở-buffé och att det finns flera vegetariska alternativ.

Precis som det brukar bli vid buffér fylls tallrikarna snabbt på med mat. Och efter en stunds plockande sätter vi oss för att äta. På min tallrik ligger vegetarisk pad thai, fried rice, pankofriterade räkor med popcorn, två varianter av vårrullar och en vegetarisk wok. Gemensamt för allt som ligger på min tallrik är att det känns väldigt fräscht. Det smakar gott och vällagat. Visserligen flyter smakerna ihop, som det gör på buffé, men det är väldigt gott.

På min andra tallrik ligger ett gäng sushibitar. Även det smakar gott och de friterade makibitarna är goda, men jag hade gärna sett att de var varma? Det hade gjort dem ännu lite bättre.

Efter att magen blivit mätt på mat är det dags för en kopp kaffe. Det ingår mjukglass och friterad frukt, men jag är mer sugen på vattenmelon. Melonen och kaffet avrundar måltiden på ett bra sätt och balanserar upp sältan från bufférätterna.

När vi har ätit upp är det inte lika mycket folk kvar och då syns den fina lokalen bättre. Det är ljust, fräscht och det stora akvariumet mitt i rummet spelar en tydlig huvudroll.

Basilika erbjuder en generös lunchbuffé med vällagad mat. Det ska bli spännande att besöka Basilika en kväll och se hur det smakar då.

Lämna ett svar