Ett välsmakande och gediget pizza-Hantverk

I januari berättade vi om att Hantverk1 flyttat in i Pipes lokaler, då var det månaden ut som gällde men sedan har Hantverk1 aldrig flyttat ut och istället tagit över helt. Nu är alltså Pipes ett minne blott och Hantverk1 det nya konceptet i hörnlokalen vid Sofiakyrkan. Kul och på tiden, tycker jag.

För den som fortfarande inte (trots texten i januari…) har koll på Hantverk1 så tar jag det från början. En gång till. Hantverk1 började som en husvagn som byggdes om till pizzavagn under 2020. Vagnen går (eventuellt gick…) att boka till olika evenemang (som exempelvis bröllop eller fest) och Hantverk1 har även levererat pizzor från sin lokal i Bankeryd. Hantverk1 består av barndomsvännerna Johan och Coffe och erbjuder utöver pizza även Johans möbler.

Men nog historik och tillbaka till nutid. När jag premiär-testar Hantverk1s pizza är det fredag. Solen har hittat tillbaka och vi har planerat att köpa med oss en lunchpizza till kontoret. Jag gör en telefonbeställning och får besked om att tio minuter senare finns pizzan att hämta.

Lokalen är nästintill tom när vi går in och bakom baren står, vad jag tror är, en av ägarna. Pizzan är inte helt klar så vi har god tid att studera lokalen som är under renovering. Den mörka lokalen som i typ alla år verkligen andats engelsk, murrig och mörk pub ska nu bli ljusare får vi information om.

Men så är pizzan klar och det är dags att promenera tillbaka till kontoret. Jag och en kollega har valt att dela på pizzorna Korven och Klassikern. Och visst avslöjar namnen ingredienserna. Korven består, utöver San Marzano-tomater, Fior di Latte (mozzarella), prästost, basilika och oregano, av salami (Ventricina). Klassikern är toppad med San Marzano-tomater, Fior di Latte, Pecorino och basilika.

Det doftar otroligt gott när vi lyfter på locket och storleken känns precis lagom för en lunchpizza. Första tuggan av en Klassiker är också precis så god som förväntat. Degen smakar bra och är bra bakad. Lagom balans mellan mjukt och crunch. Jag tycker också att det är lagom mycket mozzarella på. Kanske att en nypa salt hade höjt smaken ytterligare, som nu är mild och mjuk.

Pizzan med salamin smakar inte helt oväntat betydligt mer. Salamin smälter i munnen precis som den ska och nog gör prästosten sitt för att höja smaken. Pizzan är bra bakad.

Hantverk1 har tidigare sagt att de hämtar inspiration från den Napolitanska pizzan men att de sätter en egen prägel på den. Så må vara fallet och kanske är det den där egna prägeln som gör att den här pizzan, Napolitansk eller ej, smakar väldigt bra. Det känns som ett gediget Hantverk helt enkelt… : – )

Lämna ett svar