Hipsterskägg och småländsk kristendom

Jag och min familj reser ibland, två till tre gånger per år så tar vi vårt pick och pack och lämnar Sverige.
Vi har försökt åka till lite fräsigare ställen varannan gång och lite mer trista charterställen varannan gång. Nu senast så firade vi julen i Ugandas huvudstad Kampala och om tre veckor så åker vi på en helt vanlig resa till Grekland med tillhörande Bamsehotell och så vidare.
Det man lär sig av att resa, bortsett ifrån det självklara – hälsningsfraser, ölpriser och att hitta lite här och var – är att synen på vegetarisk mat varierar enormt.

På somliga platser så lägger de väldigt lite etiska aspekter på den vegetariska maten och den äts av rent ekonomiska skäl, där är köttätandet alltså en ren klassfråga.
Problemet är att på sådana platser så är den generella kunskapen om vegetarisk mat rätt låg, har de bacon så kan de mycket väl strössla den vegetariska rätten med det som en bonus. ”Just for flavour!”
En restaurang som heter Vegan House kan mycket väl inte servera en enda vegetarisk rätt, men namnet låter fräckt och de skiter rätt mycket i vad det betyder. Och så vidare.
I Asien är det inte ovanligt att de använder fiskolja i sina vegetariska rätter och att de kryddar den med att slänga på en rejäl näve ”baby shrimps”, just det – bebisräkor.
De lagar alltså inte vegetarisk mat för vegetarianer, de lagar mat som inte innehåller kött helt enkelt.

Om vi bortser ifrån den rena bristen på kunskap så är det något jag efterlyser i Jönköping också. Varför lagas det inte vegetarisk mat som riktar sig mot alla?
Kolla på den arabiska matkulturen, det bokstavligen talat kryllar av vegetariska rätter som inte alltid ens kallas vegetariska. De råkar bara vara det och den är ett naturlig inslag av köket.

Är Jönköpingsborna så besatta av att äta vår planet till döds? För all del, ni behöver inte bry er om djuren. Skit i dem. Men miljön, är den oviktig? Ja, det är klart, den småländska kristendomen gifter sig inte särskilt bra med en progressiv syn på mat och ett anstormande klimathot.

I Sverige i allmänhet och i Jönköping i synnerhet erbjuds samma ledsamma vegetariska pizzor, hopplöst daterade mozzarellamackor med pesto, samma puréliknande rödbetsburgare med chevré och här och var så nöjer de sig med en gräslig grillad rotselleri!
En och annan hajpad foodtruck som inte ens bemödat sig med att ordna fram vegetariska alternativ. Varför? Ptja, hipsterskäggen föredrar väl smaken av kött antar jag?

Skärp er!
Och tills ni gjort det så får jag fortsätta drömma om friterad kumminost, koreansk och mexikansk crossover och en helt vegetarisk hamburgarmeny med mer än ett alternativ.

Ps. Hatten av till O’learys som blir först i stan med att servera den veganska maträtten Oumph i flera olika framföranden och med veganska tillbehör. Ds.

Lämna ett svar