Vegansk julbrunch med spännande smaker hos Braheparken i Rosa Villan

I den Rosa Villan vid Vätterstranden, bredvid volleybollplanerna och restaurang Sjön, har Braheparkens Delikatesser & Catering flyttat in. Eller ja, tillfälligt i alla fall (om jag har fattat rätt).

För den som tycker Braheparken låter bekant är det samma ägare som tidigare hade Kafé Braheparken vid Per Brahegymnasiet. Utöver catering arrangerar Braheparken vegansk brunch första lördagen i varje månad. Jag besökte en julinspirerad brunch första helgen i december.

Vi har bokat bord – som man bör – och ställer oss i en lång kö vid klockan 11. När vi kommer in får vi en tallrik med en rödbetssmoothie, vaniljyoughurt med saffransgranola, frukt- och nötbit och ris á la malta. Och betalar 195:- i kassan. Runt disken står buffén uppdukad.

Lokalen är tydligt nyrenoverad men i äldre stil vilket matchar huset. Vi har fått plats på våning två och börjar med att ta oss dit. På ovanvåningen finns två konferensrum, vilket i sig är rätt omysigt, men en del har gjorts för att ändra känslan i rummet. 

På buffén finns bland annat bröd med olika tillbehör, scrambled tofu, veganska ”kött”bullar, grönkålspaj, frukt och våfflor. Jag plockar på mig lite av allt och trots att jag inte är ett stort fan av veganska eller vegetariska substitut för kött, väljer jag att testa det som erbjuds. Tallriken blir som alltid vid bufféer fylld snabbt och vi börjar äta.

Jag börjar med smoothien som består av rödbetor, körsbär, hampafrön, banan, hallon och vegomjölk (vad det nu är…). Den är lite klumpig i konsistensen men helt okej i smaken. Vaniljyoghurten och saffransgranola är god, även om saffranen inte märks så mycket. Nöt- och fruktbiten är god och mättande. Även ris á la maltan är god och bra i konstisens.

Det som ligger på min tallrik från buffén är gott. Scrambled tofu är inget jag ofta äter och det är en god (och spännande) rätt istället för äggröra. Vegobollarna har en väldigt god smak och känns hemgjorda. Otroligt gott!

Den veganska ”korven” och ”skinkan” är kul att testa men inget som faller mig i smaken. 

Vi avslutar brunchen med att dela på en våffla (på grund av mättnad) och det avrundar måltiden på ett fint sätt. Vi sitter kvar en stund, pratar om utsikten mot Vättern och promenerar sedan därifrån.

En mysig brunch men som hade kunnat innehålla mer hemgjort och mindre kött-substitut för att få högre poäng av mig.

Lämna ett svar