Tortellini – bästa pizzerian i stan?

Bilden till höger är kärleksfullt lånad av Kyparn.se

Ingen som någon gång har knallat Jönköpings gator upp och ner kan ha missat det stora antal pizzerior som finns. Många, inte oväntat, med italienskklingande namn. En av dessa pizzerior är Tortellini på Söder.

Till skillnad från de flesta andra pizzahak i stan ligger inte fokus på det där roterande kebabspettet och den eviga diskussionen kring vilken kebabsås som egentligen är bäst. Nej. Någon kebab finns inte ens med på menyn. Fokus är i stället på tunna klassiska pizzor. Och så på pasta.

Just den här gången var det det sistnämnda som lockade mig mest, och jag beställde en ”pasta maestro” (är det en italiensk restaurang är det ju också givetvis viktigt att rätterna har italienska namn) som består av penne, biff, champinjoner, vin, grädde och parmesan.

Den här kvällen valde jag och mitt sällskap att käka i lokalen i stället för att ta med oss hem. Att säga att restauranginredningen är mysig är att ta i lite väl mycket. Just hög mysfaktor och pizzeria är ju ofta en ekvation som sällan brukar gå ihop. Däremot skulle jag påstå att Tortellini är klart trevligare att sitta och äta på än många andra pizzerior i stan. Inredningen känns fräsch, och just avsaknaden av kebab gör att du inte löper någon risk att dofta som en kebabtallrik när du lämnat stället. Inget att anmärka på när det gäller lokalen med andra ord.

Det jag däremot skulle vilja gnälla lite över är hur dåligt personalen tajmade färdigställandet av våra olika rätter. En i mitt sällskap, bestående av tre personer, valde att beställa en pizza och fick den här flera minuter före oss andra. Med tanke på hur lätt de tunna pizzorna svalnar var han därför tvungen att börja äta själv. Här tycker jag att man kan förvänta sig lite mer av en restaurang.

När det gäller maten har jag dock nästan bara lovord. Det jag förväntade mig var att få en såsig och gräddig rätt där pastan sugit åt sig rikligt av såsen. Låt mig säga så här: jag blev absolut inte besviken. Pastan var perfekt al dente (självklart måste man slänga sig med italienska termer när en italiensk pizzeria ska recenseras) och såsen var härligt krämigt. Ruccolan som pastan var toppade med bidrog också med ett härligt bett. Det enda att anmärka på var att köttet var något segt.

Enligt min mening är Tortellini Jönköpings bästa pizzeria. Så nästa gång du knallar genom Jönköping och blir sugen på pizza eller pasta vet du vart du ska.

Prisnivå: Pastarätten gick på 110 kronor. Inte särskilt billigt, men heller inte särskilt dyrt. Lagom helt enkelt.

Stället:

Jämför vi med bara pizzerior är Tortellini en femma.
Ser vi till hur det står sig mot andra typer av restauranger känns däremot en trea mer lämpligt. Fräscht, men inte särskilt hemtrevligt.

Service:

Kommer man i ett sällskap tycker jag att man kan förvänta sig att
få maten ungefär samtidigt. Att så inte var fallet drar givetvis ner betyget.

Mat:

Pastan är riktigt god. Lite bättre kvalitet på köttet och Tortellini hade nosat på femman.

Slutbetyg:

Summa summarum
skulle jag säga att det här är Jönköpings bästa pizzeria.
Väl värd ett besök.

Lämna ett svar