Innan jag flyttade, för sex år sedan, var Tegel min stående lunchfavorit. Nu var det dags att undersöka om läget förändrats. Tyvärr ligger Tegel ganska avsides och är inte lunchrestaurangen man ”svänger förbi” på lunchen, vilket också kan vara positivt då det alltid finns plats och du slipper stå i lunchkö á la Esters kök och bar.
När vi kommer dit, 11.30, är det vi och ett sällskap till. Lokalen är ganska mörk, rustik och med en ”industrikänsla”. Själva matsalen har samma stil, men väldigt högt till tak – vilket gör att det lätt blir väldigt högljutt i lokalen om det mot förmodan skulle bli en lunchrusch. För rimliga 115 kr (i jämförelse med andra restauranger i stan) får du välja mellan två rätter. Konceptet är det samma som senast – kocken lägger upp köttet/fisken medan du ser på, och så får du plocka tillbehören själv. Helt i min smak!
Det bjuds på spätta med ärtcréme vilket blir det självklara valet för både mig och mitt sällskap. Portionen fisk är väl tilltagen, men såsen låter jag vara. På tillbehörsbuffen finns rostad blomkål, potatis och palsternacka, rostad broccoli, en kålsallad, en bönsallad, marinerade oliver och små gurkor, bröd och smör. Jag kan inte hejda mig utan överfyller tallriken med mina favoriter; rostad broccoli och blomkål.
Fisken är perfekt tillagad, inte torr som den tyvärr ofta kan bli ute på restaurang. Jag valde själv bort sås, men hade gärna önskat lite kryddning på fisken, som är helt plain utan varken salt eller peppar. Tillbehören där emot är mycket goda, förutom broccolin där hela stammen är kvar och ger en träig konsistens som inte går att tugga. Hyvla stammen rå i en sallad för extra crunch, eller skär i mindre bitar innan de åker in i ugnen men en hel stam går inte att tugga sönder… Smakerna är det dock inget fel på. Det är en bra variation av ugnsbakade rotfrukter som ger mer ”mättnad”, marinerade tillbehör som ger extra smak och lagom tillagade grova grönsaker att fylla ut en hungrig mage med. Jag saknar dock en ”grönsallad” för att få lite gröna blad på tallriken.
Efter rond 2 på tillbehörsbuffén konstaterar både jag och mitt sällskap att vi är lite väl mätta, men belåtna. Jag måste säga att Tegel fortfarande innehar förstaplatsen på min lunchrestaurangslista!
Stället:
Lokalen är häftig, byggnaden ligger mitt i det charmiga Tändsticksområdet och insidan är rustik men ändå modern. Tyvärr ligger restaurangen ganska avsides, och nu på sommaren har solen inte nått uteserveringen till lunchen. Sitter du inne får du räkna med att få anstränga dig för att höra ditt sällskap då ljudvolymen snabbt blir väldigt hög.
Service:
Du får beställa direkt av kocken, alla är mycket trevliga och serviceminded. Dock inte ”det lilla extra”, vilket inte heller kan förväntas under lunchen.
Mat:
Maten på Tegel håller i sig - den är fortfarande vällagad, bjuder på god variation i smaker och ger mig en stor valfrihet i hur jag vill att min lunchtallrik ska se ut!
Slutbetyg:
Baserat på att det är en lunch kan inte mer förväntas av maten eller personalen, det är nästintill så bra det kan bli. Minus för tillgänglighet, lokal och tillbehörsbuffén som saknar lite ”finess”.
1 Kommentar
”Överstyvt” – unik upplevelse på Tegel – JKPG Matguide
september, 2020 at 09:46[…] kör vanligtvis en uppskattad lunch (läs recension här) och på kvällarna erbjuder de ett koncept med namnet ”Kul kväll”. Gästen väljer helt […]