Smörrebröd och designmöbler – unikt koncept hos Gamla Rådhuset

Smörrebröd är något som jag främst kopplar ihop med den varmare delen av året. Men smörrebröd hos Gamla Rådhuset i Jönköping har visat sig passa minst lika bra en vintrig lördagskväll.

Det var i våras som Gamla Rådhuset öppnade och restaurangen är belägen i det som bland annat har varit just rådhus. Huset ligger mitt på Hovrättstorget och när jag går in i lokalen känner jag att det känns som huset äntligen får komma till användning på ett bra sätt.

Klockan är strax efter 18 men det är sådär mörkt som det är på vintern och det röda huset lyser upp på ett inbjudande sätt. Det gamla huset har invändigt genomgått en renovering och inredningen skulle jag beskriva som avskalad, modern och klassisk i en fin kombination. Möblerna är mestadels (kanske helt och hållet) från Nordisk Möbelkonst och allt andas kvalitet.

I ett av rummen finns en bar/kassa och där sitter även ett sällskap, jag och mina vänner väljer oss att slå oss ner i samma rum. På borden är det uppdukat med glas, bestick, tallrik men framför allt en linnehandduk med restaurangens logotyp broderad på. Otroligt fin detalj, som går rätt in i mitt koncept-hjärta!

Vi får en meny som presenterar några kalla smörrebröd och några varma. På menyn finns även några utvalda snapsar och självklart annan typ av dryck. Vi frågar personalen om det är tänkt att ta ett, två eller tre smörrebröd och får förklarat att börja med två så kan ni alltid ta något mer senare. Det låter som ett vettigt upplägg. Efter en stunds funderande väljer jag att beställa ett kallt smörrebröd med namnet Bifftartar, som namnet avslöjar består den av just bifftartar tillsammans med senapsmajonnäs, picklad gurka och rökta mandlar. Jag väljer även att ta ett varmt smörrebröd och då faller valet på Svamp som består av stekt svampmix, jordärtskockspuré, jordärtskockschips och gräslök. Vi väljer även att ta in öl och en snaps.

Drycken serveras direkt och sedan tar det ytterligare en kvart innan ett fat serveras med våra smörrebröd. Under tiden våra smörrebröd tillagas fylls den lilla lokalen med lite ”rök” eller matos från köket, kanske har det varit svårt att få till en klockren ventilation. Det går dock över fort och lokalen blir snabbt densamma. När maten serveras ser det otroligt gott ut! Det är nästan svårt att se brödet i botten för all god topping som har lagts på. Wow, är mitt första intryck.

Jag börjar med att smaka på det varma smörrebrödet med svamp. Första tuggan är väldigt god! Smakmässigt är det salt men också tydliga smaker från jordärtskocka och svamp. Det är goda smaker i en bra balans. Brödet är lite ljusare än ett klassiskt dansk rågbröd. Totalt sett tycker jag att det smakar som en bättre svamp-toast.

När det är dags att testa smörrebrödet med bifftartar blir jag imponerad av hur mycket topping och kött det är på. Det är som ett berg av bifftartar och det är ju verkligen ett stort plus! Jag är väldigt svag för saltgurka och de stora bitarna tillför en naturlig sälta till köttet och brödet. Mandlarna ger crunch och det klassiska mörka brödet möter ingredienserna på ett fint sätt. Totalt sett är det här smörrebrödet mer komplett än det första och smakerna är väldigt goda. Definitivt en ny favorit!

På lördagar stänger Gamla Rådhuset vid 20.00, så när vi har ätit och druckit upp börjar det närma sig stängning. Det känns lite tidigt men å andra sidan är det bara vi kvar i lokalen. Snapsen, ölen och smörrebröden har smakat bra och kvällen har definitivt slagit mina förväntningar. Det här är något unikt, genomtänkt i alla detaljer och vällagat.

STÄLLET – 5

Älskar inredningen. Många detaljer från den gamla byggnaden finns kvar (till exempel en ljuskrona) och möter de moderna möblerna på ett fint sätt. Det är avskalat, klassiskt och modernt men samtidigt inbjudande och varmt. Otroligt fint!

SERVICE – 4

Bemötandet är bra, när vi anländer tas vi emot av en av ägarna och det märks att det finns ett stort hjärta för just service. När hon lämnar blir det lite mer mellanmjölk i bemötandet men det är fortsatt trevligt och välkomnande.

MATEN – 5

Framför allt bifftartar-smörrebrödet gör att det blir en femma. Det är SÅ gott! Även svamp-smörrebrödet smakar bra och totalt sett är det en femma i matupplevelse-betyg.

SLUTBETYG – 4

Det blir en väldigt stark fyra i slutbetyg som dras ner av servicen. Totalt sett är det en väldigt bra upplevelse där maten och lokalen står i fokus!