Bergströms – ryggraden i Gränna hamn

Som Grännabo är man inte speciellt bortskämd med urvalet av restauranger (notera att jag inte inkluderar pizzerior) särskilt inte på vintertid. Men, som många av er vet står Gränna just nu mitt i sin sommarsäsong och detta märks på bilköer, väntetider och folkmängd.

Det är med skräckblandad förtjusning jag varje år med stor förundran fascineras av att denna lilla stad med sina knappa 4000 invånare varje år lika proffsigt klarar av att ta hand om och serva 1 miljon turister. Med årlig punktlighet den första veckan i juli som i en svärm ”invaderar” alla semesterfirare Gränna och likt en ridå på en teater så bjuds en helt ny färgsprakande och levande kuliss när man drar upp persiennen på morgonen. Helt plötsligt har gonggongen gått och vips så är det sommar.
Gränna erbjuder varje sommar dubbelt så många restauranger som under vintertid och de flesta krogar som hamnar på dubbleringssidan är belägna i Gränna hamn.

Med risk för att få mig en känga så om jag ska vara helt ärlig så är jag inget fan av Gränna hamn. De restauranger som årligen slår upp sina portar här är i mitt tycke fantasilösa. De satsar på engångskunder, bryr sig inte så mycket om kvalitet utan snarare kvantitet på antal serverade portioner. Trist, om jag får säga det själv då jag hade uppskattat fler krögare med högre ambitioner och en större variation mellan restaurangernas menyer.
Om man bemödar sig att gå hamnen runt så erbjuder varje hak en kopia av den meny som grannen har och är man ute efter något annat än pizza, kebab eller planka så är Gränna hamn inte stället att besöka. Jag förvånas varje år att man inte försöker göra något eget som i exempelvis Båstad där en restaurang kör smørrebrød, någon har en inriktad fiskekrog eller husman och en annan serverar tapas.

Men (!) i Gränna finns det ett undantag och denna krog hör till mina två favoriter i Gränna som jag ofta och väldigt gärna gästar. Och för den delen ska vi inte begränsa Bergströms till Gränna. Husmanskost blir inte bättre någon annanstans i Jönköpingsregionen.

Bergströms Kök & Butik är ryggraden i Gränna hamn och utan dem vore hela hamnen en stor pizzaugn. Bergströms är en krog som alltid levererar. Oavsett om de har full matsal, personalen trötta av värme och stress, så möts man alltid av leendena från familjen Bergström som hälsar en gladeligen välkommen. Mor, far och söner inkluderat.
Inför varje säsong presenteras en ny meny där några klassiker står som ett kärvänligt återkommande inslag. Menyn är klassisk husman och bjuder både fisk och kött men har även vegananpassade alternativ. Betoningen på maten är småländsk med lokala råvaror.

Jag har snart ätit mig igenom årets meny ett par varv och det finns många favoriter. Vid detta besök avnjöts till förrätt deras Skagentoast som kommer serverad på smörstekt surdegsbröd med en skagenröra som är rund och fin i sin smak. Den är ”lätt” och inte för fet vilket är ett stort plus för min del då jag inte tycker om allt för majonäsiga röror. Det finns nästan lika många varianter av Tore Wretmans klassiska Toast Skagen som det finns krögare. I sig gör det att man sällan vet vad som ska serveras på tallriken när man beställer en Skagen under ett restaurangbesök. Allt ifrån Rydbergs burk-skagen till Wretmans original kan serveras. På Bergströms har köksmästaren Pelle valt att toppa Toast Skagen med sikrom och finhackad rödlök där den senare bryter av den traditionellt lenare Skagen-smaken. Intressant och inte ett ovanligt tilltag även om det blir kanske ett för stort avsteg ifrån originalreceptet. Syran ska vara frisk och komma ifrån citronen.

Till varmrätt åt vi husets kålpudding med brunsås, rårörda lingon och kokt potatis. Enligt menyn och i linje med Bergströms inriktning är receptet Farmor Ingegerds. Portionen är vältilltagen där proportion delvis får företräde framför estetik. Men husmans ska serveras robust och Bergströms varken är eller utger sig för att vara fine dining. Smakerna är det förväntade och kålpuddingen är väl tillagad.

Juniorerna i sällskapet valde Bergströms Burger som är gjord på Högsrevsfärs. Till burgaren serverar dem en grym dressing gjord på dijonsenap och pepparot vilket är oförskämt gott att dippa deras krispiga rustika fries i. Hamburgare är, som ni sannolikt noterat, de senaste årens måste-ha-på-menyn på de flesta restauranger. I sig är det en aning ängsligt och publikfriande. Och även om Bergströms lyckas väl med sin burgare så hade det varit roligare om man istället valt att följa den röda-linjen med husmanskost och adderat en annan färsrätt till menyn än burgare.

Jag har en förkärlek till mindre restauranger med små matsalar varpå denna lilla restaurang faller mig väl i smaken. Att den dessutom är essensen av vad amerikanarna kallar ”a mama’s and papa’s place”, ger en charm och ett servicetänk som är oslagbart. Här trivs jag. Plus i kanten att man för dagen valt att spela musik i matsalen. Detta var för mig grymt uppskattat då jag ofta saknat bakgrundsmusik i deras lokal och på deras uteservering. Kul att de börjat med det då det bidrar till en helt annan atmosfär.

Bergströms Kök & Butik är synnerligen vällagad husmans och atmosfären personifieras av familjen som driver krogen. Det man gör, gör man bra. Som ni redan vet sätts mina betyg utifrån den kategori man verkar inom. Bergströms är inte fine dining, men i kategorin husman är man en etablerad spelare i högsta divisionen.

Prisnivå: Pris för förrätt ligger runt hundralappen och varmrätt mellan 150kr – 250kr. Helt ok pris för riktigt bra husman.

Stället:

Trevlig liten restaurang. Med musiken på plats i högtalarna är det numera en synnerligen trevlig atmosfär.

Service:

Familjens värdskap är gemytlig, varm och välkomnande.

Mat:

Bergströms är inte fine dining, men i kategorin husman är man en etablerad spelare i högsta divisionen.

Slutbetyg:

Det man gör, gör man bra. Tveklöst bästa krogen i Gränna hamn.

Lämna ett svar