En hyllning till en raggmunk

Ibland är höga förväntningar på ett restaurangbesök inte särskilt bra. Ibland blir man besviken och svär på att aldrig gå dit igen.
Ibland är det helt tvärtom.

Lite så var det när jag för ett tag sedan, efter flera år av ”Åh, det där är ett jättebra ställe”-kommentarer av bekanta, besökte Raggmunken. En restaurang som satsar på lunchservering, husmanskost och då kanske framför allt, precis som namnet avslöjar, raggmunk. Raggmunken ligger lite utanför stadskärnan, nära Solåsen.

Lokalen är ganska opersonlig, men det känns som fokus är på att servera ett stort antal gäster – inte ha en unik inredning. Men det är fräscht.

Under lunchserveringen serverar Raggmunken olika rätter varje dag, men har en fast meny med bland annat raggmunk. Så självklart föll mitt val på den, nästan kända, maträtten.
Och raggmunk då, ja för mig är första tanken högstadiet och den uppvärmda raggmunken. Men det jag förväntade mig före besöket på Raggmunken var något helt annat. En raggmunk där man känner den rivna potatisen, där det stekta fläsket och lingon gör smaken väl balanserad mellan salt, syra och sötma. Och där det knapriga fläsket, de mjuka lingonen och raggmunken gifter sig i munnen.

Och ja, nästan exakt så smakade faktiskt raggmunken på Raggmunken.
I raggmunken kände man att det var potatis som var huvudingrediensen, det fanns en lätt smak av smör, som den antagligen stekts i, och det smälte i munnen. Fläsket var knaprigt och lagom salt, lingonen var sötsura och lagom rinniga.

Det är kanske märkligt att hylla en raggmunk, och skriva en recension om den, men om jag från hjärtat skulle rekommendera en lunchrätt den här veckan så är det just raggmunken på Raggmunken. Så bra är den!

Prisnivå:
75 kronor för en lunch, billigt om man jämför med de som tar 95 kronor, men ett ganska lagom lunchpris tycker jag.

Stället:

Som sagt, känns inte som fokus ligger på inredningen. Men det är väl fint.

Service:

Enkelt, trevligt och glatt. Kafé-service som Henrik Cato hade skrivit.

Mat:

Hyllar den här raggmunken!

Slutbetyg:

Det blir faktiskt en fyra. Lite bättre än andra lunchrestauranger, tycker jag.

Lämna ett svar