Mysig salladslunch på HeddaGretas

oktober, 2021

Under september öppnade HeddaGretas på Smedjegatan i centrala Jönköping. Lokalerna har tillhört klassiska MackMakeriet men har nu genomgått en renovering och blivit surdegsbageri och kafé. HeddaGretas finns sedan tidigare i Ekenässjön för den som känner igen namnet. Kul att de nu hittat till Jönköping!

När jag besöker HeddaGretas för första gången är det fredag och dags för lunch. Det finns inte jättemånga sittplatser i lokalen, men som tur är får vi plats. Innanför dörren hänger en meny och framför oss en stor disk fylld med bröd. Det är lite oklart vad som serveras till lunch, men på omvägar får en i mitt sällskap information om att det bland annat finns avokadosallad, soppa och avokadomacka.

Jag väljer en avokadosallad och överhör hur min kompis får frågan om bröd till. Dock görs min beställning till en annan i personalen och jag får inte frågan om bröd. Det känns som en typisk nyöppningsgrej med något oklart erbjudande. Jag frågar om bröd och vi får gott om det till maten, så ingen fara på taket.

Salladen serveras vid bordet och ser väldigt god ut. Tre av fyra i mitt sällskap har beställt avokadosalladen och två av tre har samma russintopping, ännu ett nyöppningstecken? Salladerna är charmigt unikt och matchar det unika porslinet som också är olika runt bordet.

Stora krispiga salladsblad, inlagd lök i stora skivor, tunna tomatskivor, generösa klickar med avokadoröra, pesto, parmesan, sesamfrön och russin på toppen och någon slags matvete i mitten. En spännande mix av ingredienser där alla tillför något. En tydlig mix mellan mjukt och crunch. En väldigt god sallad, som inte är den klassiska avokadosalladen.

Stämningen i lokalen är trevlig och lugn även om många gäster kommer och går. Inredningen är modern men möter en retro-känsla på ett fint och genomtänkt sätt. Takmålningen tillför självklart otroligt mycket känsla. Väldigt trevligt. Mot gå-gatan finns sittplatser utomhus och visst ser det mysigt ut att sitta där med en kopp kaffe en solig höstdag.

Lunchen är slut och jag lämnar HeddaGretas för den här gången. Ett mysigt, trevligt och gott tillägg i Jönköpings kaféutbud.

Stället:

Väldigt mysig lokal. Modernt och retro i en skön mix. Går inte att missa den stora bröddisken vilket verkligen lockar till att köpa med sig ett surdegsbröd eller två.

Service:

Trevligt. Lite oklart vad som gäller och olika besked från personalen, men allt är trevligt.

Mat:

Väldigt gott. Det är inte en "klassisk" avokadosallad med skivad avokado utan istället krämig, mixad, sådan. God helhet och goda enskilda delar. Känns genomtänkt och jag gillar starkt det unika porslinet.

Slutbetyg:

En fyra i slutbetyg till detta nyöppnade kafé. Klart ni ska gå hit och testa något från menyn. Avokadosalladen kan jag starkt rekommendera och jag kan tänka mig att fler saker på menyn är lika goda.

    Skriv en kommentar

    * Copy This Password *

    * Type Or Paste Password Here *