En mättande lunch i härlig lokal hos Dornacci

Om sommar är synonymt med mysiga matställen utanför Jönköpings stadskärna är hösten något helt annat. Hösten innebär att det åter är dags att hitta lunchställen som passar för olika typer av dagar. Vissa dagar är det viktigast att lunchen serveras snabbt och att portionen är generös. Ibland är omgivningen och känslan i lokalen viktigare, en paus i den stressiga arbetsdagen.

Ett matställe som utifrån avstånd till min arbetsplats är ett potentiellt favorithak är Dornaccis nya city-restaurang. Den italienska restaurangen finns sedan några år på Asecs och serverar pizza, pasta, sallad och risotto.

Vid det här besöket är det första gången jag är där för att äta lunch på plats. Jag och mitt sällskap är där innan 12 och det är tomt i lokalen. Jag kollar in lunchmenyn och har svårt att välja. Vid tidigare luncher på Asecs har jag valt pasta pollo e fungi. En pasta med kycklingfilé, champinjoner, grädde, ostcrème, ruccola, parmigiano men som jag brukar beställa utan kyckling och med extra mycket champinjoner. Den här gången vill jag dock testa något nytt. Så jag väljer en risotto som ska serveras med säsongens svamp och parmigiano.

Vi beställer, betalar vid kassan och får en dosa. En positiv sak med Dornacci är tapenaden som serveras till lunchsalladen, väldigt gott. Vi tar sallad, väljer ett bord i lokalen och väntar hungrigt på att dosan ska ringa.

Lokalen är helt omrenoverad från tidigare restauranger som huserat i lokalen och är både fräsch och fin. Olika typer av sittplatser i olika nivåer och roliga detaljer på väggarna. En härlig lokal på många sätt som trots att det fylls på med gäster inte blir stökig.

Efter en stund piper dosan och jag går för att hämta maten. Det ser gott ut, doftar gott och mängden mat ser ut att mätta ordentligt. Min risotto serveras i en mindre ugnsform och är toppad med parmigiano, ruccola och balsamico. Det sistnämnda påverkar smaken en hel del och jag hade gärna föredragit en mindre mängd.

Konsistensen på risotton är bra tycker jag. Utöver balsamicon är det mycket smak och jag gillar att den utöver svamp innehåller olika grönsaker. Paprikan har ett gott crunch och tillför något mer. Det är ingen direkt finess i rätten men som lunch är det gott. Portionen är bra och stor utan att vara för stor.

Vi äter upp, njuter det sista av lokalen och lämnar Dornacci för den här gången. Ett bra lunchställe för tillfällen där något extra matigt behövs och med en trevlig lokal som höjer upplevelsen.

Lämna ett svar