Lyxig och ambitiös julupplevelse på Elite Stora Hotellet

Betalt samarbete med Elite Stora Hotellet i Jönköping.


Få restaurangbesök har i min erfarenhet lika mycket av hit-or-miss-karaktär som just julbord. Ibland möts man av stora utbud av vällagade klassiker som man längtat efter sedan förra året. Ibland möts man av besvikelse i form av minsta möjliga ansträngning med de allra mest nödvändiga huvudrollsinnehavarna. Årets julbord på Elite Stora Hotellet är ett solklart exempel på det förstnämnda.

Redan på entréplan möts vi och övriga sällskap av trevlig personal som tar hand om våra ytterkläder och guidar oss uppför trapporna. Kvällen inleds med glöggmingel i den eleganta baren och fortsätter sedan till bords. Vi sitter i pampiga Spegelsalen, som för mig för tankarna till nyligen besökta Grand hotell i Stockholm. Besökarna är högtidligt klädda och stämningen andas lyx.

Lyxen spiller över även till själva matupplevelsen. Julbordet serveras i tre omgångar och det traditionella bufféupplägget frångås till förmån för bordsservering. Serveringspersonalen återkommer med fat efter fat med genomtänkta och fräscha smårätter som är tänkta att delas vid bordet.

Den första serveringen består av kalla rätter, där krabba med citronmajonnäs och friterad vitlök, saltkokt potatis med rökt gräddfil och avruga-caviar samt fänkålsgravad lax sticker ut lite extra. Tyvärr blir vi länge utan den dryck från det tillvalda dryckespaketet som ska serveras till och får i ett fall något annat än det vi valt, men det är något vi gärna har överseende med givet att restauranger vid julbord ofta tar in ny personal.

Till varmrätten börjar kvällens band spela, vilket gör en kronologisk resa i rockmusik från 1960-1980. En rakt igenom trevlig och proffsig upplevelse som är ett välkommet tillskott till maten. Vid några tillfällen uppstår allsång, vilket får ses som en bedrift av bandet en mörk onsdagskväll tidigt i december.

Varmrätterna är även de väldigt trevliga. Inga av de allra mest klassiska rätterna finns förvånande nog representerade. Trots detta gör smaksättningen på bland annat glaserad fläsklägg, variation på hantverkskorv och sallad på vinterkål med marconamandel att det inte är någon tvekan om att det är ett julbord det handlar om. Vågat val av Elite, men det funkar utmärkt och jag saknar aldrig köttbullarna!

Kvällen avslutas med ett rejält dessertbord, och det är bara det faktum att det som bjuds ser så gott ut som får oss övervinna mättheten från tidigare serveringar. Den som är rädd att det faktum att buffén fått stryka på foten till förmån för smårättsupplägget ska innebära att man går hungrig därifrån oroar sig i nödan. Bland annat klassiker som saffranskaka, ris á la Malta, lagrade ostar och, givetvis, småländsk ostkaka får oss dock att kämpa på in i det sista.

Sammantaget är Stora Hotellets julupplevelse en väldigt positiv upplevelse. Just upplevelse är nämligen verkligen det rätta ordet för vad man bjuds på. Det trevliga omhändertagande från den sekund man kliver innanför dörrarna, den genomtänkta och moderna tolkningen av traditionell julmat och det proffsigt musikframträdandet skapar en helhet som vi varmt kan rekommendera alla som vill unna sig något extra i väg av julbord.

Mer om event på Elite Stora Hotellet

Lördagen 17 december arrangeras den sista föreställningen av julupplevelsen. Den 31 mars och 1 april arrangeras Ola Salo Dinner Show på Elite Stora Hotellet. Under våren planerar hotellet att arrangera brunch, afternoon tea och andra event – men inget är helt spikat. Elite Stora Hotellet erbjuder även nyårssupé med liveunderhållning.

Läs mer om Stora Hotellets aktiviteter här.

Lämna ett svar