Hos Nopo möts Asien och Norden i vacker miljö med Vätterutsikt

Det är en härlig sommarkväll. Vättern, Piren och Jönköping visar sig från sin allra bästa sida och det känns som ett perfekt tillfälle att premiärbesöka Nopo Kitchen. Nopo är restaurangen som den här säsongen huserar i Saltkråkan-båten vid Piren och som själva beskriver att de erbjuder ”nytänkande lyxig men avslappnad mat” och en mix av Asien och Norden.

Just den där mixen Asien och Norden har ju – för den som kan sina mattrender – varit på tapeten ett tag och i min bok är det en väldigt bra kombination. Så det är de höga mat-förväntningarna jag har packat ned den här kvällen.

Vi har bokat bord och när vi meddelar vår ankomst får vi vårt bord. Det är placerat nära baren i ena hörnet och med utsikt över både Jönköping och Vättern beroende på plats vid det runda bordet. Det är en härlig stämning i lokalen och viben skapar känslan av att inte sitta på en båt i just Jönköping utan snarare utomlands.

Inredningen känns genomtänkt och nordisk med olika träslag och inredningsdetaljer. Det är fräscht och snyggt! Nopo ingår i Momento Group som även driver bland annat Momento i Velvets gamla lokaler och visst finns det en del likheter i känsla och upplägg.

Vi får menyn framför oss direkt vid ankomst och jag börjar läsa igenom den. Här finns bland annat olika smårätter och Crispy Bites by Nopo som fångar min uppmärksamhet. Det är helt enkelt panerat ris som kombineras med antingen Creamy chicken curry, Crunchy salmon eller Beef tartar.

Jag tycker det är svårt att välja mellan allt gott men landar till slut i att testa Friterade Wontons, Kimchi gurksallad och Crispy bites med Crunchy salmon. Vi får drycken relativt snabbt men sedan skulle jag ljuga om det tog en stund innan maten serveras. Jag klockar 40 minuter innan tallrikarna står på bordet och då får vi in maten vid olika tillfällen runt bordet. Ett stort minus i min bok.

Min kompis får en felaktig beställning där det saknas ett spett och påpekar detta för serveringspersonalen. Svaret han får svarar nog även på varför det tar 40 minuter att få maten ”Vi har en ny kökschef och han har inte koll riktigt”. Den här kvällen är restaurangen fullsatt och det droppar in nya gäster under hela vårt besök. Serveringspersonalen består av två personer, så jag förstår att det är fullt upp. Tyvärr resulterar bristen på personal i en servicenivå som mest känns loj, men det kanske är ett medvetet val – vad vet jag…

I alla fall! Även om de friterade wontons som ligger framför mig är lite slarvigt upplagda, ser det väldigt gott ut. Jag blir även otroligt sugen på att testa Crispy bites.

Wontons är ju i vanliga fall knyten men hos Nopo är själva degen friterad och mer som ett skal. På skalet ligger en skagenröra, chili, potatiskrisp, löjrom och gräslök. Det är generöst med röra och när jag tar första tuggan finns det en god hetta. Det starka balanseras fint upp av andra smaker och jag gillar det krispiga mot den mjuka röran. Väldigt gott!

Jag tar en tugga av kimchin som är fräsch och har en djup hetta. Det är syrligt och bryter av mot de andra smakerna precis som jag hade tänkt. Gott!

Sedan är det då dags att smaka på Crispy bites, mina serveras med laxröra, gräslök, chilimajonnäs och lite kål vid sidan. Det här är en rätt helt i min smak. I botten på varje bite ligger friterat, väldigt krispigt, ris och sedan är det toppat med laxröran. Tillsammans är det väldigt väldigt gott!

Vi äter på en stund, mm:ar över det som smakar extra bra och diskuterar vad som skulle höja andra rätter. Nopos mat skapar konversation och det uppskattar jag. När vi har ätit upp njuter vi av utsikten över Vättern en stund innan vi betalar och går av båten. Väl nere på Piren inser jag hur vingligt det stundtals var på båten, men det är ju bara en del av charmen.

STÄLLET – 5

Fräscht, genomtänkt och modernt. Jag tycker det finns en tydlig nordisk känsla och visst höjer utsikten över Vättern lokalerna till högsta nivå.

SERVICE – 2

Ny kökschef, underbemannad servering och en loj servicenivå. Nej, just servicen är inte Nopos starka sida den här kvällen.

MATEN – 4

Gott! Jag tycker framför allt att Crispy bitesen är goda men gillar även de friterade wontonsen med skagenröra. Det är en stark fyra men poppar inte tillräckligt mycket smakmässigt för att bli en femma.

SLUTBETYG – 3

Nopo får en trea som baseras mest på god mat och hur lokalen ser ut.