Visst kan ni bättre än det här, Sjön?

Det är en perfekt sommarkväll mitt i veckan. Jag har med kollegor spelat minigolf och nu är det dags att äta på Sjön. Förväntningarna är skyhöga, vad kan gå fel när det är fantastiskt väder med utsikt mot Vättern?

Vid bokning för vårt sällskap på 19 personer har jag frågat om det går att lösa någon typ av sharing-förrätt. Jag har fått veta att Sjön har inga sådana förrätter, så det går inte. När vi kommer dit och delar av sällskapet har satt sig till bords, testar jag att fråga igen… Skam den som ger sig, eller nått.

Jag får återigen svaret att ”Nej, sharing-förrätter har vi inte. Men vi kan fixa lite snacks? Oliver, chips och så?”, det låter som en bra kompromiss så jag tackar ja.

Vi sätter oss till bords och en stund senare kommer en i serveringen och tar dryckesbeställning. En i sällskapet efterfrågar alkoholfri öl, men får veta att den är slut.

Det är mycket gäster på Sjön den här kvällen. Fler större sällskap likt vårt som tar upp uteserveringen. Så att den alkoholfria ölen är slut kanske jag kan förstå.

Vi har det trevligt runt bordet, pratar om minigolfen, Vättern och när vi får vår dryck börjar det märkas att det finns en viss hunger i sällskapet. ”Lugnt”, säger jag, ”snacks är på väg”.

Men när det har gått en alldeles för lång stund – upp mot 20 minuter – har några snacks ännu inte serverats. Hungern efter den tuffa minigolfen börjar visa sig och jag får snällt gå in till köket, hitta någon i serveringen och meddela att vi gärna tar vår förbeställda varmrätt nu. ”Vi håller redan på med den”, får jag till svar.

Snacksen verkar vara glömda eller uppätna av någon annan…

Det tar ytterligare en stund innan varmrätterna börjar serveras. Jag har valt Sjöns fjällröding och blir väldigt glad för det när jag får tallriken framför mig. Det ser väldigt gott ut! Generöst med sås och mycket forellrom får extra plus i min bok.

Till serveras kokt potatis som vi runt bordet får dela på. Rätterna serveras lite ojämnt – vilket inte är konstigt – så vi äter lite omlott. Jag är glad för mitt val av mat. Såsen är väldigt god med tydlig smak av smör, gräslök och forellrom. Sältan möter smöret på ett fint sätt.

Potatisen är bra kokt och smakar precis som den ska av smör och salt. Det är sommar på en tallrik.

Fisken är fint tillagad och tillsammans med krispiga tillbehör i form av frasig potatis och vit sparris är det väldigt gott. Mmm!

Jag äter så långsamt det går, men till slut är tallriken tom. Rätten är absolut så stor som den borde vara, men för att jag ska känna mig ordentligt mätt hade några snacks innan varit bra…

När jag har ätit upp är det fortfarande några som äter. Under måltiden kommer serveringspersonalen fram en gång och frågar hur det smakar. Vi får ingen fråga om mer dryck. Noterbart är också att Sjön verkar ha valt bort att ge sina gäster servetter. En i vårt sällskap gör en insats och hämtar ett gäng pappersservetter på toaletten… 

Tallrikarna plockas av och flera av oss sitter med tomma glas. Ingen kommer och frågar om vi önskar något mer att dricka.

Efter ett tag kommer en i personalen fram till mig och säger ”Ja, ni hade ju inte förbeställt någon efterrätt”. Det stämmer, säger jag, och tillägger att det går bra att fråga sällskapet om det nu. Men vi får ingen fråga.

Den långsamma, oengagerade och dåliga servicen gör att vi tröttnar och bestämmer oss för att lämna Sjön för den här gången. Utsikten, vädret och en god varmrätt kunde inte väga upp tyvärr.

Jag har full förståelse för att personalen gjorde sitt bästa utifrån alldeles för många gäster och för få personer – men det är så jäkla tråkigt. Det är faktiskt inte SÅ svårt att få gästerna att känna sig sedda.

Förväntningarna var skyhöga. Maten levde absolut upp till dem, men servicen drar ner det totalt. Så otroligt tråkigt.

Tyvärr lär det nu ta ännu längre tid innan jag går dit igen. Visst kan ni bättre än det här, Sjön?

STÄLLET – 4

Så fin lokal! Härlig lokal och otrolig uteservering med utsikt mot Vättern. Trots att lokalen nu är några år känns det modernt och fräscht.

SERVICE – 1

Nej. Bara nej. Det är så många saker som kan bli bättre. Otroligt tråkigt att det är så dåligt.

MATEN – 4

Hög poäng till maten som når bordet. Det blir en fyra på grund av det glömda snackset. Varmrätten med fjällröding var otroligt god!

SLUTBETYG – 3

Det blir en trea i slutbetyg som lyfts av maten och stället men som sänks ordentligt av servicen. Jag tror och hoppas att ni kan bättre, Sjön!