Ett besök med maten i fokus på Jönköpings vinbar 38 grader

Jönköpings enda vinbar känns i början av vårt besök nästan som en av de där trendiga ”hemliga” krogarna som börjar bli alltmer moderna. Vi passerar först lokalen utan att hitta den på grund av den anonyma skylten och är sedan i stort sett ensamma i lokalen. Men vi är tidigt ute och efter cirka en timme är det full rulle i lokalen. Och tur är väl det, för 38 grader förtjänar att vara fullt.

Menyn vi får framför oss är ganska sparsmakad, men utan att det känns begränsande. Vi beställer in tre rätter att dela på två personer, inställda på att komplettera med fler rätter, men känner oss efter tre rätter nöjda.

Först kommer en råbiff med friterad jordärtsskockechips, sikrom, örter och en havsinfuserad majonnäs. En väldigt lyckad version som med sin blandning av land och hav känns spännande och fräsch och får förväntningarna på resten av maten att öka.

Detta följs upp av en skogig croissant, som med stora mängder parmesan, smörstekta kantareller och tryffel känns som en riktig umamikram. Även om den inte smäller lika högt som råbiffen är den god och fungerar som en snygg brygga till den sista rätten. Den perfekt tillagade hälleflundran med kål, kantareller och gröna ärtor är betydligt större än de föregående rätterna och känns som en perfekt avslutning.

Bra service, bra läge, ambitiös mat; 38 grader är precis den typ av krog som behövs för att hjälpa till att höja ribban i Jönköpings matutbud. Vi ser fram emot att återkomma så snart som möjligt.

Lämna ett svar