En svårbedömd lunchupplevelse på Kallpressen

I juni öppnade juice- och smoothiebaren Kallpressen i Jönköping. Konceptet är grundat i Stockholm och Jönköping är första öppningen utanför huvudstaden. Kallpressen har tagit över lokalen som Kafé Braheparken tidigare huserat i, renoverat och skapat en ny look.

För den som inte har koll på Kallpressen, som jag inte hade före mitt besök, serverar de inte bara juicer och smoothies att ta med – utan det går även att äta lunch (eller frukost) på plats, ta en kaffe eller köpa med sig råvaror hem. Ett avslappnat och brett koncept.

När jag besöker Kallpressen första gången är det för en lunch. Vi blir välkomnade och presenterade för kyldisken som innehåller ett gäng olika sallader. På väggen med kakelplattor bakom baren finns en meny med smoothies och bowls, men de sparar jag till ett annat tillfälle.

Bland salladerna, som är färdigpackade, finns en med namnet Gotländsk Sparris-sallad som mitt val faller på. Den innehåller potatissallad, morötter, rödbetor, sparris, blandade salladsblad, kryddor och en vegansk ost. Låter som en perfekt lunchmåltid i mina öron!

Lunchen kostar 120:- och då ingår en apelsinjuice (stort plus i kanten för det), bröd och kaffe. Vi slår oss ner vid ett fönsterbord och jag tar hungrigt en tugga av potatissalladen. Precis som vanligt försöker jag få en tugga med så många delar som möjligt, men vid den andra upptäcker jag en högst dålig sak i min sallad. På morötterna och rödbetorna ligger nämligen mögel.

Jag slutar tvärt att äta och tar med mig salladen till baren och personalen. Personalen hjälper mig att hitta en ny och kollar noga igenom alla sallader som ligger framme. Ingen i mitt lunchsällskap ser något liknande i sina sallader, så jag verkar ha haft otur.

Med ny sallad tar jag upp lunchen och fortsätter att äta. Jag tycker att det smakar gott med det finns en viss smak på salladen som jag har svårt att identifiera. Kanske är det kryddblandningen som gör det. Den veganska osten är god och påminner om chèvre i konsistensen. Sparrisen är fint tillagad och potatissalladen är god. Som helhet en bra sallad. 

Efter maten tar vi en kopp kaffe och sitter kvar en stund i lokalen. Det är en skön stämning och det känns väldigt avslappnat.

Första besöket på Kallpressen blir något splittrat för mig. Dels trevligt och gott. Dels ofräscht. Jag får känslan av att salladerna inte producerats eller packats på plats i Jönköping och det tycker jag är lite märkligt. Det är inte direkt mycket folk den här lunchen så kanske hade det varit bättre om lunchen hade förberetts vid beställning? Risken för att sallader står för länge och bildar mögel borde inte finnas då. Att ha ingredienserna preppade men sedan skapa själva salladen vid beställning borde inte ta så mycket mer tid, men vad vet jag.

Kallpressen är ett bra koncept, lokalen trevlig och jag vill gärna testa en bowl eller smoothie vid ett annat tillfälle.

Lämna ett svar