En kul kväll på Tegel

Galleri Tegel ligger på Tändsticksområdet och för den som inte kan sin Jönköpingshistoria innebär det att restaurangen ligger i en av lokalerna som för länge sedan användes till att bland annat tillverka tändstickor.
Besöker du Tegel en kväll mitt i veckan blir du antagligen placerad i det första rummet nära köket. Det är en väldigt trevlig plats att sitta på då du kan hålla koll på vad kockarna gör. Är det helg får man ofta sitta i det stora rummet som gör att du får njuta av en fin takhöjd och kika på spännande konst.

Tegel erbjuder något som de själva kallar för Kul kväll. Konceptet går att få i tre storlekar (small, medium och large) där large helt enkelt innebär sex smårätter som förrätt, en varmrätt och dessert. Samtliga i sällskapet väljer samma storlek, men är man inte superhungrig kan man även välja endast en varmrätt. Även om man kan välja endast en rätt skulle jag varmt rekommendera att testa Kul kväll!

tegel3

Just den här kvällen valde jag och mitt sällskap storlek Medium. Den första rätten vi fick var en löksoppa (Kul kväll brukar inledas med en soppa) som smakade väldigt gott. Personligen har jag lite svårt för just lök, men den här soppan var len och välbalanserad vilket gjorde att löksmaken inte tog över för mycket. Rätt 2 var en friterad fiskboll, det kanske inte låter särskilt spännande men det var väldigt gott. Och antagligen inte något som man skulle välja själv på en meny (och det är ju det som gör Kul kväll och överraskningsmomentet roligt). Efter fisken fick vi en vårrulle med en sås med hetta, efter den mjuka smaken från fisken var det väldigt gott med något med lite hetta. Den sista smårätten var en miniburgare med pulled vildsvin – väldigt gott!

Efter de fyra inledande rätterna serverades vi musslor (som också ”alltid” är en del av Kul kväll). Och sedan var det då dags för varmrätten! Just den här kvällen var det högrev med potatispuré och rödvinssås. Men, varmrätten höll inte samma nivå som de tidigare rätterna…
Låt mig förklara – med smårätterna byggs förväntningarna upp och man ser framemot en riktig pang-varmrätt! När då köttet är segt och smakerna inte helt 100 procentiga så blir det en besvikelse.

Efter varmrätten serverades vi en liten chokladkaka som verkligen blev pricken över i. En Kul kväll på Tegel är mer än bara ett koncept och är något som verkligen bör upplevas. Är du en kräsen person som gärna vill veta exakt vad du ska äta, då är nog det här inget för dig. Men testa, det är faktiskt kul….

Prisnivå: Small = 250:-, Medium = 350:-, Large = 450:-.

Stället:

Tegel är så fint!
Industriellt men ändå mysigt.

Service:

Servicen på Tegel är helt okej, ingen pangservice vilket jag i alla fall förväntar mig.

Mat:

Det hade blivit en femma
för maten om varmrätten var bättre…

Slutbetyg:

Det blir en fyra i helhetsbetyg. Men egentligen är Tegel värt en femma, men det är några småsaker som sänker betyget.

Lämna ett svar