Semestra (eller Hemestra) i Gränna med omnejd

Känns sommaren som ett enormt svårt pussel med mer än 1000 bitar? Fullt förståeligt när läget är som det är. För att inspirera och hjälpa till att lösa pusslet tänkte vi därför komma med ett gäng Semester(eller Hemester)-tips. I det här inlägget med fokus på Gränna-området.

Vi kontaktade ett gäng verksamheter som ligger i området och med boende och mat i sitt erbjudande. Samtliga har svarat på samma fyra frågor – allt för att göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta rätt.

BAUERGÅRDEN

1) Vad består ert koncept av? Hur skulle ni beskriva er miljö?
Bauergården är en hotell och konferensanläggning som erbjuder 55 sängplatser, tre konferensrum, restaurang med plats för 80 personer (50 just nu), 80 ställplatser för husbil och cykeldestination med cykelförvaring, mekrum och cykelguider. 

”Vi har långa åsar, storskog, och stup och kummel. Men vi har också ljusa björkdungar, ängar och rika fält. Och så luften från Vättern och den vida horisonten.” Det är i början av 1900-talet och i ett brev beskriver John Bauer miljön kring familjens nya hem i Bunn strax söder om Gränna. Och det är verkligen något speciellt med miljön här. Den trolska skogen med den slingrande, näckroskantade kanalen inger ett lugn. Ett lugn som tillåter oss att fokusera och välkomnar kreativitet. Ett lugn som vi i dagens takt behöver mer än någonsin.

2) Vilken typ av mat kan gästerna förvänta sig i er restaurang? Var hittar ni er mat-inspiration?
Svensk vällagad mat som i största möjliga mån är lagad på lokala råvaror. Testa gärna Bauer-menyn, en matupplevelse med inspiration från trolska skogar.

3) Tipsa om ett sommar-smultronställe som ligger i närheten av er verksamhet.
I området kring Bunn finns ett stort utbud av upplevelser och aktiviteter. Hos oss kan du vandra, paddla och cykla i Bauers trolska miljön, träna på vårt utomhusgym eller koppla av i vårt underbara bastuhus nere vid sjön. Eller varför inte njuta av en trolsk båttur i kanalen mellan Bunn och Ören?
Kliv på M/S John Bauer, John Bauer ll eller Esther ELqvist (med betoning på el då hon har en hybridmotor och kan glida ljudlöst fram) och låt kapten ta dig genom de  kanalerna som förbinder sjöarna Bunn, Ören och Kvarnsjöarna.

4) Vad erbjuder ni för paket och priser under sommaren?
Vårt upplevelsepaket Bauer-paketet innehåller en spännande meny med influenser från John Bauers skogar – en matupplevelse! Under vår och sommar kan ni även boka en trolsk båttur som tar er runt i John Bauerska miljöer med mossbeklädda stenar, vattendrag och trolsk skog. Pris från 1190 kr/person del i dubbelrum.

Med vårt naturpaket Kanot och vandring får du njuta av det absolut bästa här i Bunn. Paddla i den sagolika kanalen och vandra i vår trolska natur bland mossbeklädda stenar och majestätiska granar. Hitta en glänta och packa upp picknickkorgen som vi har förberett. Avsluta dagen med ett bastubad vid sjökanten, god middag och en vilsam natts sömn – helt enkelt alldeles, alldeles underbart! Pris från 1 395 kr/ person del i dubbelrum.

ÖRSERUMSBRUNN GESTGIFVERI & KONFERENS

1) Vad består ert koncept av? Hur skulle ni beskriva er miljö?
Vi ändrar menyn utefter årstidens skafferi och försöker jobba ur ett hållbart perspektiv. Hos oss kan du förkovra dig i smaker från både mat och dryck i en utsökt harmoni. Vår restaurang ändrar skepnad lite beroende på vad vi har för gäster. Vi riktar oss både mot våra hotellgäster, lokalbefolkningen, större sällskap och konferenser. Sommartid erbjuder vi både à la carte-meny, våra populära räkaftnar samt andra temakvällar. Gemensamt är att vi alltid arbetar med de bästa råvarorna, gärna lokala, efter säsong. Vi erbjuder en anrik och avslappnad miljö. Inredningen i vår restaurang är klassiskt ombonad och vår veranda erbjuder en strålande utsikt över sjön Ören. Vi har flera salonger som är utmärkta att börja eller avsluta kvällen i.

2) Vilken typ av mat kan gästerna förvänta sig i er restaurang? Var hittar ni er mat-inspiration?
Svensk vällagad mat som i största möjliga mån är lagad på lokala råvaror. Hos oss får gästen uppleva närproducerade och svenska råvaror i såväl klassiska som modernare rätter. ”Jag inspireras av färg och letar främst där och i säsong efter råvaror att förädla. Jag vill att maten ska vara en upplevelse för alla sinnen” säger köksmästare Lovisa Alstermark. ”En middag hos oss ska skapa minnen och vara något att längta tillbaka till”.

3) Tipsa om ett sommar-smultronställe som ligger i närheten av er verksamhet.
Oj, det finns så mycket men att bara vandra längs sjön Ören i Örserum en vindstilla kväll är helt fantastiskt. Vill man bege sig en bit bort så rekommenderar vi en av våra leverantörer Ravelsmarks Gård som har en gårdsbutik och ett mysigt café. Västanåleden och Björkenäs Naturreservat är andra favoriter.

4) Vad erbjuder ni för paket och priser under sommaren?
Vi har ett antal olika hotellpaket som samtliga inkluderar middag i vår restaurang. Vårt mest populära paket är vårt livsnjutarpaket som innehåller afternoon tea, brunnsdrickning, fördrink i någon av våra salonger, trerättersmeny sprungen ur lokala råvaror, övernattning samt en lantlig frukostbuffé. Pris 1295.- p.p.
På midsommarafton serverar vi en avsmakningsmeny i sju spännande kapitel. Smakerna har våra kockar, med hjälp av lokala producenter, hittat i den svenska försommaren. Pris 795.- p.p.
À la carte-priser sommar, förrätter från 95.-, varmrätter från 175.-, desserter från 110.-

GRENNA HOTELL

1) Vad består ert koncept av? Hur skulle ni beskriva er miljö?
Grenna Hotell har ett perfekt läge mitt i centrala Gränna. Här har du närhet till både Brahegatan med alla små butiker och självklart alla polkagrisbagare samt hamnområdet med färjan till Visingsö och svalkande bad. Med en avslappnad atmosfär, varm service och härliga inredningsdetaljer är det lätt att koppla av och njuta antigen i hotellets matsal eller på vår trädgårdsterrass.

2) Vilken typ av mat kan gästerna förvänta sig i er restaurang? Var hittar ni er mat-inspiration?
Ett besök hos oss ska kännas enkelt, glatt och personligt. Här serveras mat och dryck med avstamp i den svenska mat- och smaktraditionen. Kökets diplomerade kökschef inspireras av säsong och vad grevskapet har att erbjuda. Hotellet och restaurangen är glada medlemmar i ”Matkultur Småland” och vi är stolta över att vara recenserade i ”White Guide”. Vi är oerhört glada och stolta över att ägaren och kökschefen Martin i år är en av  kandidaterna i Årets Kock.

3) Tipsa om ett sommar-smultronställe som ligger i närheten av er verksamhet.
Som ett litet smultronställe med härligt promenadavstånd från oss bör väl nämnas Röttle by utmed Vätterns strand.

4) Vad erbjuder ni för paket och priser under sommaren?
Sommarpaket ink trerätters meny, övernattning och frukost från 2745: – för två personer. Restaurangens öppettider mån-sön 17-21:30 under juli månad.

HOTEL AMALIAS HUS

1) Vad består ert koncept av? Hur skulle ni beskriva er miljö?
Hotel Amalias Hus är ett fyrstjärnigt prisbelönt boutiquehotell beläget i pittoreska Gränna. Hos oss erbjuds våra gäster avslappnad elegans och småländsk lyx där 1700-talets stilfullhet och elegans förenas med exklusiv atmosfär och förstklassig service. Hotellet har 20 rum och sviter som alla är unikt inredda där fokus ligger på komfort, känsla, och upplevelse.

2) Vilken typ av mat kan gästerna förvänta sig i er restaurang? Var hittar ni er mat-inspiration?
Hotel Amalias Hus har ett erkänt synnerligen bra kök som arbetar efter lokalt utbud och säsongens smaker. Hos oss på Hotel Amalias Hus njuter våra gäster av en ambitiös meny och noga utvald dryck i en elegant matsal med vita linnedukar på borden och matsilvret välputsat. Smakerna präglas av vår svenska matkultur och råvaror hämtar vi från grevskapets skafferi. Hotellets romantiska matsal är vackert belägen i hotellets huvudbyggnad med utsikt mot Södra Parken och Vättern.

Hotellets kök har varit hjärtat för kreativitet och passion sedan 1859 då Amalia Eriksson bakade världens första polkagris här. Sedan dess har mycket hänt men är fortfarande fyllt av engagerade människor som förgyller er vistelse med excellent service och goda smakupplevelser.

3) Tipsa om ett sommar-smultronställe som ligger i närheten av er verksamhet.
Vårt smultronställe är den otroligt vackra solnedgången i väst som ses bäst ifrån Grännaberget. Ta trapporna som börjar precis utanför hotellet upp till utsiktsplatsen. Ta med er en picknick-korg fylld med lokala delikatesser noggrant utvalda av vår köksmästare och njut av naturens grandiosa skådespel när solen försvinner ned bakom Visingsö.

4) Vad erbjuder ni för paket och priser under sommaren?
Sommarspecial – klassisk svensk sommar. Spendera ett par dagar i pittoreska Gränna som under sommaren sprudlar av liv. Strosa längs kullerstensgatorna, smaka på det lokala mathantverket och se solen gå ner över det gnistrande vattnet i Vättern. Unna er en härlig stämningsfull hotellsemester i sommar och njut av en romantisk atmosfär, en extraordinär service och förstklassigt boende i en exklusiv 1700-talsmiljö.

Vad ingår? Fördrink, tvårätters middag, del i Dubbelrum Classic, frukost. Pris: 1295:- p.p. / natt.

Midsommar på Hotel Amalias Hus är jordgubbar, färskpotatis, sill och nubbe. Vi bjuder in till klassisk midsommarlunch och en välsmakande middag på kvällen. Däremellan ett traditionsenligt midsommarifrande på Grännaberget med dans och sång. Fira midsommar i Gränna och unna dig ett firande utöver det vanliga med Hotel Amalias Hus midsommarpaket.

Vad ingår? Klassisk midsommarlunch, fördrink, trerätters middag, del i Dubbelrum Classic, frukost. Pris: 1995:- p.p.

Fira en klassisk småländsk kräftskiva hos oss på Hotel Amalias Hus i Gränna. Här njuter ni av dignande fat av nykokta Vätternkräftor och ett förstklassigt boende.

Vad ingår? Småländsk Kräftskiva serveras vid ert bord. Dignande fat med nykokta Vätternkräftor, olika pajer, räkor, sallad, tillhörande såser, hembakt bröd, ostar och mycket annat. Efter kräftskivan bjuds ni på aftonens dessert. Övernattning och frukost. Pris: 1795:- p.p. / natt.

VÄTTERLEDEN HOTELL & RESTAURANG

1) Vad består ert koncept av? Hur skulle ni beskriva er miljö?
Vätterleden Hotell & Restaurang ligger utmed E4 mellan Jönköping och Gränna. Vi servar resenärer, besökare till regionen och lokalbefolkningen med mat och vila. Vätterleden är ett Motell som byggdes 1962 som följer med sin tid. Utsikten över Vättern är fantastisk och restaurangen som renoverades i våras har inspirerats av sin omgivning, vattnet, skogen, vägen, Gränna, Bauer, Andrée, dåtid och nutid.

2) Vilken typ av mat kan gästerna förvänta sig i er restaurang? Var hittar ni er mat-inspiration?
Vår meny är klassisk med något udda inslag som den populära rätten Ungnötslever ”Anglais”, lokala inslag som Hugos Isterband, trotjänaren Vätterledsschnitzel med hemslagen bearnaise eller den kryddiga vegetariska kikärtsgrytan. Dagens lunch som serveras varje dag, även på helger, varierar från husmanskost, festlig helgmat till internationella favoriter.

3) Tipsa om ett sommar-smultronställe som ligger i närheten av er verksamhet.
Trots den direkta närheten till motorvägen så har vi naturen inpå knuten! Leta er ner till Fingals hamn för att ta ett uppfriskande dopp i Vättern eller besök @bernadinablommor’s blomsterodling i vår egen stugby, den står antagligen i full blom i augusti/september. Ett tips är att ta gamla vägen ”Riksettan” för en fin upplevelse av naturen, historisk bebyggelse och fruktodlingar utmed den gamla landsvägen.

4) Vad erbjuder ni för paket och priser under sommaren?
Vi serverar dagens lunch alla dagar hela sommaren för 99:- och 120:- på helgen då det även ingår en liten dessert. Vi erbjuder alltid vår fina räkmacka med kaffe för 99:-. Vill man fixa en festlig kvällsmiddag snabbt och smidigt kan man svänga förbi och plocka en ”Schnitzelkasse” som man lagar klart på några minuter hemma för endast 200:-/två portioner.

GYLLENE UTTERN

1) Vad består ert koncept av? Hur skulle ni beskriva er miljö?
Gyllene Uttern serverar klassisk svensk mat i “fine-dining”-stil, med värdsskap i världsklass. Vi startade 1933 som Sveriges första riktiga vägkrog, men har idag växt till en fin restaurang. Borden är prydda med vita dukar, och gnistrande takkronor hänger från taket. Utsikten över Vättern är fullkomligt hänförande, och man ser Visingsö som en hägring slå sig upp från vattenytan.

2) Vilken typ av mat kan gästerna förvänta sig i er restaurang? Var hittar ni er mat-inspiration?
Vår mat är klassiskt svensk, med mycket inspiration från trakten runt Gränna och i Småland. Den klassiska korven Isterband har varit med länge, och är ett populärt val bland våra gäster. Det viktigaste för oss är att gästerna ska känna sig nöjda med en fantastiskt smakrik lunch eller middag som visar att det svenska köket håller riktigt hög kvalitet.

3) Tipsa om ett sommar-smultronställe som ligger i närheten av er verksamhet.
Röttle By vill vi lyfta! Röttle By ligger en kort stig ner från Gyllene Uttern och bjuder på ett fantastisk vattenfall, porlande vatten, en historisk kvarn från 1660-talet, och faluröda stugor. Om du fortsätter gå möts du snart av Vättern, Röttle hamn och en strand du kan använda för ett dopp i det blå. Det är verkligen ett smultronställe, och är helt underbart för en liten picknick-utflykt.

4) Vad erbjuder ni för paket och priser under sommaren?
Vi erbjuder under sommaren våra vanliga weekendpaket i så stor utsträckning vi kan – detaljerna hittar ni under Boende på vår hemsida. Våra weekendpaket gäller under kommande sommar för ankomst fredag eller lördag, och då ingår alltid övernattning, 3-rätters middag och frukost. I dagsläget innebär det en lite tidigare middag då köket stänger klockan 18, med möjlighet för gästen att sitta kvar till runt 19. Vi hoppas under sommarens gång kunna ha öppet längre. Priserna varierar från 1255 kr per person till 2440 kr, beroende på antalet dagar och vilka av alla roliga aktiviteter som ska inkluderas i paketet. Varför inte baka din egen polkagris i Gränna innan du kommer tillbaka till Gyllene Uttern för middag och solnedgång?

SMÅLANDSGÅRDEN

1) Vad består ert koncept av? Hur skulle ni beskriva er miljö?
Smålandsgården är en klassisk småländsk idyll. Vår anläggning ligger precis vid sjön Ören i samhället Örserum. Det är lantlig och fridfullt med ren natur och frisk luft.

2) Vilken typ av mat kan gästerna förvänta sig i er restaurang? Var hittar ni er mat-inspiration?
Vi anser att mat ska ta tid och följer Slow Food-rörelsen. Vi åker själva till gårdarna runt om och hälsar på bonden och djuren. Vår inspiration kommer direkt från gårdar och naturen inom vårt biosfärsområdet. Gästerna kan förvänta sig en lugn stund med rena naturliga smaker i en rustik och familjär miljö. Hos oss är det råvarorna och hantverk som står i centrum. Vi tillverkar egna ostar, bakar egen ostkaka, bakar surdeg från grunden.

3) Tipsa om ett sommar-smultronställe som ligger i närheten av er verksamhet.
Kärleksudden i Örserum ligger precis vid sjön och är otroligt vacker. Fler både ta med sig en picknickkorg och åka dit.

4) Vad erbjuder ni för paket och priser under sommaren?
Gäster kan boka en matupplevelse för ett sällskap från minst 6 vuxna upp till 20 personer för 325kr/vuxna. Barn 12 år och yngre halva priset. Barn 3 år och yngre gratis. Vi kommer att ha temakvällar under sommaren som till exempel BBQ-afton för ett begränsat antal gäster. Vi kör Slow Food-söndagar som ett koncept där vi tar fram cirka nio rätter med lokala råvaror som utgångspunkt. Vi berättar i detalj om varje rätt och ser framemot feedback från våra gäster.

Lämna ett svar