På besök i pushnotisernas Mecka

”På något sätt var det bättre förr – när människor rökte ihjäl sig i stället för att prata ihjäl sig.”

Så här i Kenthysterien känns det rätt att inleda med att citera Jocke Bergs mellansnack från 2005-ish om det faktum att lysande mobilskärmar ersatt tändarna under balladerna. Samtidigt upplever jag att utvecklingen inte riktigt har gått åt det håll Kentsångaren förutspådde efter de smarta telefonernas intåg i våra liv. I alla fall inte när det gäller samtal IRL. För mig brukar därför restaurangbesök vara en frizon från sociala medier, nyhetsflashar och SMS.

Denna frizon från telefoner rimmar därför dåligt med Pinchos koncept. Stället marknadsför sig som apprestaurang och konceptet är att kunderna bläddrar sig genom menyerna i sina telefoner och även gör sina beställningar via dessa. När maten sedan är klar plingar det till i telefonen och gästerna får gå och hämta sin mat i baren. Inte läge för flygplansläge på telefonen med andra ord.

När man väl släppt blicken från mobilen och tittar runt i restaurangen möts man av en inredning i lätt burlesk stil med mörkröda detaljer som får tankarna att flyga i väg till Moulin Rouge, fast utan strippor. Personalen är i sin tur klädda i en outfit som påminner om cirkusdirektörer från mitten 1900-talet.

Men åter till menyappen. I likhet med många andra nya restauranger i Jönköping beskrivs Pinchos som ett tapasställe. Men definition av tapas är där snarare smårätter i stället för spanska smårätter. Menyn består av en salig blandning. Här samsas kebabrulle, fish and chips och hamburgare med serranoskinka, dumplings och korvhinkar. Det finns med andra ord något för alla smaklökar. Varje rätt kostar mellan 30 och 50 spänn och runt fyra stycken brukar vara lagom för att bli mätt.

Efter att ha scrollat igenom menyn några gånger bestämde jag mig för att äta hamburgare, plankstek och skagenröra. En rejäl måltid kan tyckas. Men betänk att alla rätter först har beskjutits med en krympstråle till ett miniformat. Maten i sig är god, även om den andas mer halvfabrikat än fine dining.

Allt som allt är Pinchos en trevlig restaurang. Men vill du ha en mobilfristund när du går ut på restaurang bör du se dig om efter andra ställen.

Prisnivå:
Medel. Varje rätt kostar mellan 30-50 kronor. Samma sak gäller efterrätterna. Och tittar vi på drinkmenyn är prisnivån snarast låg. En färgglad, godispyntad och sockerkickad cocktail kostar runt 80-90 kronor. Svårt att hitta billigare ute i Jönköping.

Stället:

Den burleska inredningen är snarare kul och kitchig än snygg och modern. Men det känns fräscht, nytt och annorlunda.

Service:

Personalen är i sig själv väldigt trevlig. Men går jag på restaurang vill jag bli serverad maten vid bordet. Inte själv gå fram och hämta den i baren efter en pushnotis.

Mat:

Finns något för alla smaker. Maten är god, men alla
delar känns inte särskilt därlagade.

Slutbetyg:

Vill du testa något nytt, annorlunda och prisvärt är det värt att besök. Men förvänta dig inga stjärnor i Guide Michelin.

Lämna ett svar