Kajen 23 – lika bra på riktigt som på Instagram?

Okej, jag måste inleda med att erkänna att en orimligt stor andel av de konton jag följer på Instagram är kopplade till mat på olika sätt. Bland annat stalkar jag flera före detta deltagare i Sveriges Mästerkock och har noterat att åtminstone två tidigare kombattanter har startat upp restauranger där fokus ligger på pizza. En trend månne? Dels är det Sandra Mastio, som vann tävlingen 2015, som öppnat en restaurang i landskapet Filip och Fredrik febrilt försöker gräva bort i höstens säsong av Breaking News. Och dels är det Jönköpingsprofilen Hassan Roshandel (kanske mest känd för att han glömde kaprisen i en rätt?) som i somras öppnade upp Kajen 23 vid Munksjön.

Nu heter ju den här sidan JKPG Matguide och jag kommer därför inte skriva mer om Sandra Mastio (eller övriga Mästerkocken-deltagare heller för den delen) i den här texten. Desto mer kommer jag i stället skriva om Roshandels kvarterskrog Kajen 23.

Restaurangen ligger vackert till vid Munksjöns norra strand i Länsförsäkringars gamla lokaler. Med sin närhet till Spira är det ett hett tips till musikal- eller teaterbesökare. För att du som gäst inte ska glömma bort att restaurangen ligger vid Munksjön efter några glas i höstmörkret pryds också en av väggarna av en så kallade HDR-bild av samma utsikt. Ett tilltag som andas väldigt mycket, säg internationell flygplats år 2010. Ett, i mina ögon, lite trist inslag i en annars trevlig restaurangmiljö.

Men, det är ju för maten och inte för eventuella HDR-bilder över Munksjön du besöker restaurangen. Och maten är bra. Riktigt bra. Menyn på Kajen 23 uppdateras drygt en gång i veckan, även om vissa av pizzorna hänger kvar längre än så. Under mitt senaste besök (ja, jag har varit här flera gånger – förlåt Alice för att jag inte skrivit en recension förrän nu) valde jag pizzan Margit (Kajens version av en Margherita) med tillvalet lufttorkad skinka. Med sin höga kanter och sin såsiga fyllning sticker den helt klart ut jämfört med andra pizzor jag käkat i staden. Sådan här pizza har jag tidigare bara smaskat i mig i Italien. För inte nog med att fyllningen är såsig. Den är också fantastiskt god. Rekommenderas varmt helt enkelt. På menyn finns också några så kallade pizza bianco – det vill säga pizzor utan tomatsås. Mitt sällskap testade en av dessa – och även denna fick beröm godkänt.

Till efterrätt valde jag en Affogatto – det vill säga en glass som drunknat i en kopp espresso. Mycket god dessert, även om klokskapet i beslutet att dricka espresso klockan nio på kvällen naturligtvis kan ifrågasättas.

Någon timme senare går jag från Kajen 23 mätt och nöjd. Mitt matstalkande på Instagram har resulterat i ytterligare en trevlig måltid. Gott så.

Prisnivå:
Pizzan kostar 115 spänn utan kött. 135 spänn med. Ett rimligt pris för en lyxigare pizza.

Lämna ett svar