En solig lunch på N.E.O

På en av vårens första soliga dagar, som nu verkar ha varit på tillfälligt besök, hamnade jag och några kollegor på en uteservering vid Munksjön. Lunch stod på agendan och valet av restaurang föll på N.E.O.

På menyn finns två rätter som jag tror är veckans eller dagens och några rätter som verkar mindre tillfälliga. Bland de fasta rätterna finns en räksallad som enligt menyn ska serveras med ägg och senapsmajonnäs.

När vi kommer fram till beställningsdisken efter en halvlång solig stund i kön, väljer jag just räksalladen. Sällskapet får en blipp och trots att beställningen består av sallad, tar jag en tallrik med sallad från buffén som står uppdukad.

Vi hittar ett bord på uteserveringen och slår oss ner. Solen, utsikten mot Munksjön och sorlet bland gästerna skapar en härlig känsla och stämning.

Efter en, tyvärr, ganska lång lunch piper vår blipp. Maten står klar i köket och vi tar oss tillbaka. Min tallrik ser fräsch ut och lockar verkligen till att smaka. På en bädd av gröna blad ligger räkor, paprika, tomat och senapsmajonnäsen. Äggen saknas, men det inser jag först när måltiden är uppäten…

Citronen som ligger på tallriken är generös i sin storlek men jag utgår från att saften förväntas höja rätten, så jag pressar den över. En första tugga blir därför ganska syrlig och hela salladen får en syrlig underton. Så kanske att köket nästa gång skulle minska citronens storlek något.

I övrigt är salladen väldigt god. Jag märker, efter några tuggor, att de gröna bladen även består av fänkål – väldigt gott! Majonnäsen som har en tydlig, skarp, smak av senap möter de fräscha ingredienserna på ett fint sätt.

Och storleken på salladen skapar en väldigt bra mättnad. Totalt sett känns det välbalanserat på många sätt.

Vi avslutar lunchen med att sitta i solen en extra stund innan vi går tillbaka till kontoret. Precis som det brukar vara ger vårens första utelunch i solen extra mycket energi. Och N.E.Os räksallad, den äter jag gärna igen när vädret tillåter.

Lämna ett svar