Äkta och hemlagat på Grand Hotel

Lunchen närmar sig och vad som känns som dagens viktigaste fråga ställs – ”Var ska vi äta lunch?”.
Jag, som ofta har JKPG Matguide i huvudet, brukar ha minst ett förslag och just den här dagen var det inget mindre än Grand Hotel. ”Men, kan man verkligen luncha där?”, frågade min kollega – och det är klart man kan!

Grand Hotel, som ligger mitt i centrala Jönköping, har en byggnad som jag ofta tycker får för lite uppmärksamhet. Det här huset är fint och känns som taget från en svunnen tid då Grand Hotel var stället att hänga på. För mig och mitt lunchsällskap var det premiär på Grand Hotel och det var något svårt att förstå var man skulle gå innanför den fina entrén, men receptionen hjälpte vänligt till. Väl uppe i matsalen blev vi alla tre något mållösa.

Matsalen är fin – ljusa bord blandas med mörkare och på väggarna finns både stora speglar och tavlor. I taket hänger runda, vita lampor och det känns faktiskt lite lyxigt. Om det är för att det inte finns jättemånga platser eller om det är tack vare stämningen i lokalen vet jag inte riktigt. Här vill jag sitta länge och njuta.

På lunchmenyn fanns fyra olika rätter och vi valde alla tre Grands Wallenbergare med gräddsås, lingon, potatismos och gröna ärtor. Wallenbergare är aldrig fel, tänkte vi.
Sallad och bröd fanns på bordet och precis när vi smaskat i oss det, serverades maten. På tallriken var maten upplagd på ett ”slarvigt” och avslappnat sätt, ingen lyxig uppläggning här inte. Potatismoset hade en god smak och även stora bitar av potatis i, det gjorde att det kändes väldigt äkta och hemlagat. Mysigt på något sätt och det kändes som vi satt i ett kök hemma hos någon. Wallenbergaren var i min smak något hård och lite för stekt, men smakade bra. Tillbehören var precis så bra som tillbehör till en Wallenbergare kan vara.

Efter måltiden upptäckte vi efterrättsbordet med brownie och någon citronkaka. Att få avsluta lunchen med det och en god kopp kaffe höjde helt klart upplevelsen.

Det går alltså att äta lunch på Grand Hotel och det är gott. Det är äkta och hemlagat, en fin miljö och helt klart något som är värt att uppleva.

Prisnivå: 100 kr för en lunch.

Lämna ett svar