N.E.O står stadigt – trevlig stämning och välsmakande mat

Kanske är N.E.O ett av de mest besökta ställena i Jönköping. Det är i alla fall min reflektion efter två besök under våren. Oavsett om det är en fredags- eller torsdagskväll har restaurangen många gäster och ett härligt sorl i lokalen. Kul förstås och extra kul att N.E.O står stadigt efter att ha funnits i Jönköping i över tio år.

Som redan nämnt har jag besökt N.E.O under två tillfällen under våren och därför blir den här recensionen en mix av båda besöken. Vid det första besöket är det fredag och vi har bokat bord. Tur det, visar det sig då det är fullt i lokalen och en härlig fredagsstämning. Hög musik, skratt och allt det där som hör till.

Lokalen fick sig en uppdatering version smart när de senaste ägarna tog över och visst höjde det N.E.O. Fräschare stolar, uppdaterade färger i kombination med samma planlösning. Smart och snyggt!

Jag beställer in en pasta med scampi vid det här besöket och får in en tallrik med en väldigt trevlig rätt. De smörstekta scampi-räkorna är väldigt bra både i smak och antal, väldigt bra det sistnämnda så det inte känns snålt. I menyn utlovas bandpasta men på min tallrik ligger spaghetti, ingen detalj som påverkar matupplevelsen för mig. ”Såsen” smakar gott av det vita vinet, chili som ger en perfekt hetta, vitlök, tomat och persilja på toppen. Jag pressar citron över som höjer rättens syra på ett fint sätt, precis som den ska. Det är en god rätt med fin balans mellan hetta, smör och persilja.

Efter att ha ätit upp och funderat på om vi ska beställa in något mer, får vi veta att nästa bordsbokning är på gång och vi förväntas lämna bordet. Lite snabbt marscherat för oss som inte druckit upp, men vi flyttar på oss en våning upp där en AW är i full gång med en annan stämning än den vi söker. Vi lämnar N.E.O efter ett kort besök på våning två.

Vid det andra besöket är det torsdag och solen lyser på restaurangerna vid Munksjön. Vi har inte bokat bord men får plats ändå, tur för oss. Sedan förra besöket och den scanningen av menyn har jag haft mina tankar på N.E.Os Biff à la Rydberg, så valet av rätt är inte svårt. Klart det blir Biff Rydberg!

Hos N.E.O serveras denna rätt på två tallrikar; en med kött och potatis och en med tillbehör i form av senap, riven färsk pepparrot och äggula. Jag lägger äggulan över köttet och potatisen och adderar senap och pepparrot till rätten för att inte gå miste om några smaker.

Mina först smak-tankar är att detta är väldigt gott! Oxfilén är fint tillagad och smälter i munnen. Tillsammans med potatisen som är riktigt god med något krispig yta, är det en fin smak-kombinationen. Den färska pepparroten, senapen och ägget tillför det där lilla extra och som helhet är det väldigt väldigt gott!

Jag mm:ar mig igenom måltiden och känner mig lite tom när maten till slut är uppäten.

Den här gången är det ingen som ska ha vårt bord efter oss, så vi sitter kvar en stund. Dricker upp vårt bubbel och blickar ut över den soldränkta uteserveringen innan vi lämnar N.E.O för den här gången.

N.E.O levererar fortfarande på en hög nivå, oavsett om det är fredag eller torsdag och oavsett om det ligger Scampipasta eller biff Rydberg på tallriken. 

STÄLLET – 4

Tycker som nämnt i texten att uppdateringen av lokalen är väldigt bra gjord. Det känns fräscht och bekant på samma gång. Jag har lite svårt för den korridorskänsla som lokalen har, men så har den ju alltid varit…

SERVICE – 4

Bra service vid båda tillfällena. Vid det andra besöket tycker jag att det är lite mer avslappnat och inte så stressat. Kanske är det skillnaden på torsdag och fredag som gör det.

MATEN – 4

Väldigt gott! Framför allt är Biff Rydberg precis så bra som den kan vara och levererar på en hög nivå. Scampipastan är också väldigt god.

SLUTBETYG – 4

Det lilla extra för att nå en femma saknas, men N.E.O är trots det väldigt bra och håller en hög nivå! En klar fyra i slutbetyg och i samtliga kategorier.