”Överstyvt” – unik upplevelse på Tegel

Födelsedagsmiddag för min mamma stod på schemat och efter mycket funderande föll restaurangvalet på Galleri Tegel. Restaurangen som sedan i våras varit stängd på grund av situationen och nyligen öppnat igen. Extra kul att stötta det och samtidigt fira födelsedag, tycker jag.

Tegel kör vanligtvis en uppskattad lunch (läs recension här) och på kvällarna erbjuder de ett koncept med namnet ”Kul kväll”. Gästen väljer helt enkelt storlek på middagen, Liten eller Stor, och sedan är det upp till köket, med kocken i spetsen, att fixa maten. Med andra ord är det en överraskningskväll.

Trots att vi besöker Tegel en vanlig onsdag har jag bokat bord. Och när vi kommer in i lokalen förstår vi att fler tänkt samma sak. Roligt! Det är inte fullsatt på långa vägar, men det finns flera andra sällskap som antingen nyss börjat äta eller suttit där en tid.

Vi blir placerade av Tegels ägare Jens och pratar om vilket paket som passar oss bäst för kvällen. Då ena delen av sällskapet inte äter kött väljer vi att båda kör en variant med fisk – inga problem för Tegel. Vi berättar att det är födelsedagsfirande och vi får erbjudandet att äta storlek Liten men med en dessert som egentligen inte ingår – inga problem för Tegel. Vi börjar med ett glas bubbel som sig bör och får en bra dryckesrekommendation till resten av maten.

Redan här känner vi oss varmt välkomnande men utan att det är för på. Jens, som äger Tegel tillsammans med Per Samuelson, är i den här situationen i sitt esse. Kunnig om mat, råvaror och vin samt med en servicekänsla som bara vissa personer har. Det är tydligt i lokalen att alla gäster får samma typ av trevliga och avslappnade samtal.

Det tar inte lång tid innan första rätten står på bordet. I en fin mugg serveras en skummad soppa gjord på hummerbuljong. Till serveras en hembakat brioche som först ser ut som en hemmagjord köttkorv. Till det får vi en smörkräm. Soppan är lagom varm och djup i smaken. Det känns som en bra start på middagen och ger både hungern och nyfikenheten en boost. Brödet smälter i munnen och är så där gott som bara nytt bröd kan vara.

Med soppan knappt uppäten serveras vi rätt nummer 2. I lika fint keramik serveras en typ rostad jordärtskocka i bitar och på en liten tallrik bredvid står en krämig vit boll med riven ost på. Jens förklarar att det är ost från Almnäs bruk utanför Hjo. Osten har namnet Tegel vilket känns självklart i sammanhanget.

Rätten smakar bra. Osten är len både i konsistens och smak och möter jordärtskockan på ett fint sätt. Det poppar inte men smakar väldigt gott.

Vi får en liten paus mellan rätt 2 och 3 men sedan står en ny soppa framför oss.  Jens häller över skum och det som låg i botten täcks av det. Det tar en stund att förstå vad det är som är så gott i den här rätten. Men med risk för att skriva fel ska jag försöka förklara. I botten finns en kräm gjord på rotselleri sedan en persiljeolja och pepparrotskum. Det smakar väldigt gott och konsistenserna gör det till en fin upplevelse. Väldigt gott och spännande.

Med soppan uppäten är det dags för vår varmrätt. Vi sitter precis vid köket och jag ser hur kocken noga lägger upp våra rätter – det ser fantastiskt gott ut på håll. När tallriken står framför mig förklarar Jens att det är torskrygg som är lättillagad. Den serveras med blomkål gånger två, en rostad i mindre bitar och en nästan rå skivad över. Rätten toppas med musselsås och koriander.

Och WOW. Det är så gott. Det finns inget godare än en riktigt bra tillagad torsk. Det smälter i munnen och smakerna hoppar runt. Mötet mellan smakerna är perfekt och konsistenserna möts på ett fint sätt mellan mjukt och hårt. Jag försöker äta så långsamt som möjligt för att få njuta länge. Det är så sjukt gott. 

Mätta och väldigt nöjda väntar vi en stund på vår bonus-dessert. När vi är redo blir vi om möjligt ännu mer nöjda med besöket. Stekt sockerkaka med grillad ananas och hemgjord glass. Ännu ett wow. Enkelt men så himla gott.

Vi njuter och tackar sedan för oss. Hela vägen hem går vi igenom vår upplevelse. Pratar om rätterna, smakerna och servicen. Det om något är en gott betyg.

Det Tegel gjorde den här kvällen var riktigt bra i alla led. De tre som jobbade med Jens i spetsen skapade en riktigt trevlig stämning i restaurangen som kändes familjär – både mellan gäster och gäster och gäster och personal.

Tack Tegel. Födelsedagsmiddagen hade inte kunnat vara bättre.

Lämna ett svar