Mer kreativt än klassiskt på Khaan Sushi

Jönköping har fått ett nytt tillskott i kategorin sushi. Hurra, säger någon. Suck, någon annan. I lokalen där bland annat Koohyar och JFC (Jönköping Fried Chicken) tidigare huserat har Khaan Sushi öppnat.

Det är fredagseftermiddag när jag öppnar den bruna trädörren och kliver in i lokalen. Trots att disken där beställning görs ligger längst in i lokalen känns det välkomnande. Tidigt hör jag tydligt ett ”Välkommen” från någon bakom kassan. Menyn är upptejpad på ena sidan av disken och jag kollar direkt på utbudet av maki.

Jag ser att utbudet ser hyfsat kreativt ut och väljer att köra en klassisk variant och en mer ”unik”. Jag betalar och sätter mig för att vänta.

Lokalen är ljus. Mycket detaljer av olika sorter och trots att det är mycket olika material och färger känns det genomtänkt. På väggarna hänger tavlor med björnar och renar, lite udda men charmigt. Vad som är ett arv från tidigare restauranger och vad som är nytt, låter jag vara osagt.

Efter en lagom lång stund får jag hämta min mat i en påse för den här gången äter jag inte på plats. Väl hemma packar jag upp de klassiska plastförpackningarna och blir direkt positivt överraskad. Det ser väldigt gott ut och jag blir först osäker på om jag verkligen fått rätt mat, den klassiska California Roll som ligger i ena förpackningen ser nämligen inte ut riktigt som vanligt. På ett positivt sätt.

Första tuggan av California Roll med gurka, crabstick, romansallad, majonnäs, avokado och tamago är trevlig. Bitarna är rätt smala vilket gör det lättätet. Avokadon som toppar rullen möter fint det crunchiga på insidan. Tyvärr har majonnäsen fallit bort i locket på förpackningen, kanske hade det var trevligt med mer majonnäs i rullen för att få smaken och krämigheten. Men en bra, klassisk, rulle.

Den andra mer kreativa rullen jag testar den här gången är en friterad Volcano Roll. Den innehåller lax, färsk sparris, avokado, gräslök och gurka. Ett bra möte mellan konsistenser förväntar jag mig och det är precis vad jag får. Vissa bitar är lite stora och det blir svårt att äta, men som helhet är det bra. Smakerna är fina tillsammans med chilimajon på och det andra som toppingen består av. Friteringen är också bra och tar inte över för mycket vilket är lätt hänt.

Jönköping har fått ett nytt sushiställe och verkar inte hamna i den kategori med restauranger som serverar ”vanlig” sushi. Här finns kreativa varianter som både är fina att fota (eller titta på kanske är mer sant…) och äta. Bjussigt med tillbehör trots takeaway och extra trevligt bemötande är ett plus i min bok och sammanfattar första besöket på Khaan Sushi.

Lämna ett svar