Är Momento det bästa som hände Jönköping 2022?

För tredje året i rad fick vi på JKPG Matguide äran att summera mat-året i Jönköping i Jönköpings-Posten. Precis som tidigare år fick vi frågan om ”bästa matupplevelsen under året”, jag saknade ett bra svar. Men intervjun gjordes innan jag besökte Momento Dinner Club två gånger på sju dagar…

Men först – lite bakgrundsinformation. Momento är alltså restaurangen, som kallar sig för dinner club, och som har tagit över Velvets tidigare lokaler på Västra Storgatan. Lokalerna har renoverats och det nya konceptet andas mer sydeuropeiskt loungeställe än småstadskrog. Momento fanns under sommaren 2022 på Piren.

På menyn finns framför allt tapas men också några större rätter i form av hamburgare, sallad och råbiff. Tråkigt med tapas kanske någon tänker men på den här menyn finns en mix av maträtter från olika kök, så det är inte ännu ett spanskt tapas-ställe. Utöver maten har Momento ett tydligt fokus på drinkar och har en ”specialbyggd” bar där de kreativa drinkarna blandas. Genomtänkt, konceptuellt och snyggt!

När jag besöker Momento första gången är det fredagskväll. Vi har bokat bord och placeras precis framför livemusiken (som ärligt talat känns lite off brand. Den är akustisk och deppig, var det inte club-känsla som skulle skapas?). Vi ber om att få byta bord för att kunna höra vad vi säger till varandra och det går fint, så vi hamnar lite längre in i lokalen. Något som dock blir uppenbart är att det bord som vi sitter vid är en del i någon slags ”korridor” eller gångväg. Det passerar gäster och personal hela tiden och det är inte något som höjer upplevelsen (snarare tvärtom).

Det som istället höjer besöket och får mig att snabbt vilja gå dit igen är Momentos råbiff. Den serveras med pickad vitlök, chili, gräslök, cornichons, rostade hasselnötter, potatisnystan, kapris och tryffelmajonnäs. De flesta delarna är mixade tillsammans med köttet vilket ger en krämig rätt. De knapriga hasselnötterna bryter på ett perfekt sätt och ger det där lilla extra crunchet. Puh, SÅ gott! 

Vid första besöket testar jag även Padrones (alltså friterade mini-paprikor) med salt och citron, de är som förväntat goda. Jag testar även Räktoast på brioche med räkor (nehe….), röd lök, sweet chili och sallad. Den är inget speciellt och hade kunnat gå att göra mer spännande. Varför till exempel inte låta briochen vara som den är och inte rosta den?

Jag testar även en Hallon- och Rabarbermojito som verkligen skapar en känsla om att Momento kan sina drinkar. Den är perfekt avvägd mellan sött och surt.

Med råbiffen i starkt minne bokar jag in ett nytt besök på Momento. Jag ser framemot att testa fler tapas-rätter och även få möjligheten att uppleva lokalen från en annan plats.

Båda delarna uppfylls en torsdagskväll före jul.

Den här gången blir vi placerade utmed ena långväggen och istället för den deppiga livemusiken är det mer fartfylld musik.

Vi djupdyker i menyn och beställer, utöver den självklara råbiffen, krustader med crabfishröra toppad med löjrom, Baba Ganoush med friterat bröd, Mac’n’Cheese balls med fyra olika ostar, kronärtskockskräm med rostade hasselnötter och knäckebröd, Shrimptaco med rödkål, picklad lök, lime- och gräslöksmajonnäs, och vegetariska vårrullar med sweet chilisås.

Det visar sig att platsen vid väggen är betydligt trevligare och bättre än den i ”korridoren”. Men det var kanske inte helt otippat…

Det ska nämnas att det första vi gör när rätterna serveras är att ta bort det fullkomligt meningslösa ”grönt” som har lagts på alla rätter. De här bladen tillför inte något, så blir istället matsvinn tyvärr. Bland tapasrätterna finns det några som sticker ut lite mer. Råbiffen, som redan nämnt, är minst lika god den här gången.

Räktacon är också god. De stora grillade räkorna är bra tillagade och tillsammans med rödkålen och den picklade löken är det gott. Brödet är dock hårt grillat och blir snabbt för hårt och svårt att äta. Här vore det nog bättre om brödet var mjukt och inte tillagat. Krämen till är god. Pricken över i, som saknas här, hade varit en lime att pressa över. Då hade nog smakerna gift sig ännu bättre.

De vegetariska vårrullarna är friterade och tillsammans med såsen är det också gott. Inget som får mig att trilla av stolen, men det är gott.

Även Mac’n’Cheese-bollarna är goda. De olika ostarna märks i den djupa smaken och friteringen är precis lagom. Gott! Och plus i kanten för att de inte är för stora.

När det gäller de andra tre rätterna är de goda men inget som känns genomarbetade eller klockrena. Jag kan inte avgöra om de är gjorda från grunden i köket eller bara monterade med färdiga ingredienser. 

Vid det här besöket testar jag även en special juldrink med smak av bland annat mint, vit choklad, aprikos och vaniljgrädde. Den är välgjord och väldigt god.

Slutsatsen av mina två besök på Momento är enkel att dra. Vissa rätter är väldigt goda och känns som tydliga signaturrätter. Drinkarna är välgjorda, goda och något som höjer upplevelsen. Lokalen är svår och kräver att man hamnar på rätt ställe. 

Hur är servicen då? Det korta svaret är väldigt bra. Det lite längre är att det är välkomnande, avslappnat och lagom på (även om det finns tendenser till att glömma bort gästen i slutet av besöket).

Momento tillför något nytt och ”spännande” till Jönköpings restaurangutbud. Och är nog bland det bästa som hände i Jönköping 2022, jag ser framemot nya besök under 2023.

One thought on “Är Momento det bästa som hände Jönköping 2022?

Lämna ett svar