Hur Gott var Moset egentligen?

I slutet av februari öppnade GottMos på Asecs foodcourt. En ny restaurang med fokus på husmanskost och med målet att laga mat från grunden. En spännande idé på en plats med mycket lunchbesökare.

När jag premiärbesöker GottMos är det för en senare lunch. Den värsta rusningen är över och vi hittar lätt en plats i lokalen. Dagens meny hänger ovanför kassan och jag behöver inte fundera särskilt länge – jag vet att jag vill testa köttbullarna med alla klassiska tillbehör som går att tänka sig. Vi betalar, får ett nummer och går ett steg åt höger för att komma till salladsbuffén och dryck.

Salladen består bland annat av marinerade kronärtskockshjärtan, en pastasallad och fyllda mini-paprikor. Inte den vanliga salladsbuffén på ett lunchställe men helt i min smak – så en tumme upp för det!

När vi har satt oss till bords och ätit en del av salladen hör vi vårt nummer ropas upp. Maten serveras till bordet, om det hör till vanligheterna eller inte låter jag vara osagt, men trevligt är det. Tumme upp nummer två.

Och med maten framför mig höjs mina förväntningar ytterligare. Det kanske bör sägas att de redan är höga. Dels tack vare GottMos Instagram-konto som har visat upp arbetet bakom maten (bland annat det hemlagade moset) men också för att konceptet är så enkelt. Klart det kommer vara gott då, tänker jag.

Köttbullarna serveras med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka. Så klassiskt som det kan bli. Jag börjar med att smaka på potatismoset och min första tanke är ”Åh nej, det smakar pulvermos”. Jag tar en tugga till av moset och känner mig inte lika säker på min första reaktion, nu smakar det som en blandning? Som att det finns en ton av smaken från pulvermoset som serverades i skolan. Konstigt, tänker jag och tar istället en tugga av köttbullen och de andra delarna. Köttbullarna, lingonen och gurkan smakar riktigt bra var för sig. Jag smakar på moset igen och nu är smaken som påminner om pulvermos inte lika tydlig, antagligen är det någon krydda i moset som skapar bismaken. Och sedan tar jag då en tugga med alla delar, inklusive moset, och då är det väldigt väldigt väldigt väldigt gott. Då har alla smaker en plats och passar ihop som bara de kan.

Det är klassiskt. Och det är gott.

Jag äter glatt upp maten på min tallrik och blir riktigt mätt. Portionen är allt annat än snål.

Måltiden är uppäten och det är dags att lämna GottMos för den här gången. Sammanfattningsvis smakade det bra som helhet. Nästa gång ser jag fram emot att testa något annat på menyn.

Lämna ett svar