Ett trevligt lunchbesök på Zaffran

I slutet av juni i år öppnade Zaffran mitt i centrala Jönköping. Lokalen, som ligger bredvid Friskis & Svettis, renoverades under våren och sedan öppnade alltså den persiska restaurangen Zaffran.

När jag besöker Zaffran är det lunchtid och lokalen är tom förutom personalen. Vi går fram till disken och studerar menyn. Mitt val faller på Ghorme sabzi som serveras antingen med lamm eller som vegansk rätt. Jag väljer det sistnämnda.

Efter betalning tar vi ett steg åt sidan till den stora salladsbuffén som ser otroligt fräsch ut. Det är stora skålar och vi försöker vara noga med att hålla avstånd, även om det är lätt att bli överexalterad då allt ser gott ut. Kål, kronärtskockshjärtan, broccoli och saltgurka är några av delarna och det är lätt att fylla tallriken med grönsaker.

Vi sätter oss och har nästan ätit upp all sallad när maten serveras. På mitt fat ligger saffransris och grytan som består av färska örter, torkad lime och kidneybönor. Riset smakar lika magiskt som det brukar när det tillagats på persiskt vis. Grytan är också god, den har en speciell smak men den är god tillsammans med riset. Dock tycker jag att den saknar något, nu är visserligen inte jag någon expert på det persiska köket men om ”originalet” innehåller lamm borde den veganska versionen ha något mer än kidneybönor, tycker jag. Det blir nästintill vattnigt och inte djupet från en gryta.

Det är en generös lunchportion och vi blir mätta. När vi har ätit upp har lokalen fått ytterligare gäster men stämningen är fortsatt lugn. Vi tar en kopp kaffe, eller persiskt te för vissa i mitt sällskap, på maten för att avrunda.

Sammanfattningsvis var lunchen på Zaffran trevlig. En i mitt sällskap åt den veganska rätten Khoreshte bademjan med aubergine och tomatsås som såg väldigt god ut. Så jag tror att det finns fler rätter på menyn att testa. Och äter man hellre hemma går det fint att köpa med sig maten hem – perfekt i tiden som vi lever i nu.

Lämna ett svar