Restaurang Creta överraskade ordentligt

När Mr Brown stängde igen i juni 2017 tyckte jag att det kändes väldigt deppigt. Och när en ny krögare började renovera den fina lokalen och enligt mig ”förstörde” det som Mr Brown-gänget hade gjort, kändes det ännu mer deppigt.
Men knappt ett år efter att den grekiska restaurangen Creta öppnade upp, har jag kommit över den deppiga känsla och bestämde mig för att gå dit.

Om jag då ska börja med att nämna några ord om inredningen på Creta så är det inget som tilltalar mig. Men när jag och mitt sällskap satt oss längst in i lokalen, jag med ryggen mot Klostergatan-Kungsgatan-korsningen, så glömde jag bort att jag var i Jönköping. Om det var de gula väggarna, blå dukarna eller stendekorationen på väggen låter jag vara osagt. Jag har inte varit i Grekland än, men det här kändes som ett snabbesök.

På Cretas kvällsmeny finns ett gäng förrätter, sallader och huvudrätter med bland annat souvlaki och bläckfisk. Jag blev direkt intresserad av förrättsmenyn och föreslog för mitt sällskap att köra några smårätter att dela på. Tur för mig föll det sällskapet i smaken och med lite hjälp från den trevliga servitören valde vi ut fyra rätter.
Jag uppskattar verkligen restauranger där man är öppen för vad gästen är sugen på och utifrån det kan skapa till exempel smårätter, även om det inte är kärnan i vad man serverar.

Hur som helst. Vi valde följande rätter:
Kolokythokeftedes vilket innebär zucchinibullar med dill och salladslök. Serveras med tsatsiki och soltorkade tomatpesto. Saganaki, stekt grekisk ost. Dakos som är kretanska rågskorpor toppade med färska tomater, ostkräm, oregano, kapris och olivolja. Och en planka med tzatziki, aubergineröra, fetaoströra med röd paprika, potatisröra med vitlök, vitlöksbröd med marinerade oliver.

Jag började med att testa zucchinibollarna som var så saftiga och smakrika att jag nästan (NÄSTAN) hoppade upp på stolen! Sedan tog jag en rejäl bit av Dakos och det blev en ännu bättre bekantskap än den första rätten. Den mjuka rågskorpan tillsammans med ett rikligt lager av ostkräm, tomat och syrlig kapris var så magiskt gott. Jag njöt av hela tuggan och fick nästintill ett lyckorus genom kroppen. SÅ gott!
Saganakin var också god; men väldigt mättande och jämfört med till exempel halloumi så håller jag den sistnämnde högre tack vare den salta smaken. Men det var väldigt intressant att smaka.
Den grekiska plankan var klassisk och välgjord, skulle jag säga.

Som det kanske märks överraskade Creta mig ordentligt. Jag trodde inte att det skulle vara så gott och vällagat som det var. Besök den här grekiska restaurangen och våga testa något annat än souvlaki – kanske blir du lika glad som jag blev!

Lämna ett svar