En påminnelse till mig själv – och alla Jönköpingsbor

Det är tisdagskväll och jag är ute på promenad med hunden jag tar hand om. Det är mörkt och det regnar. På Munksjöbron är vinden stark (som vanligt). Jag går mot Atollen och blickar mot de populära matställena som ligger längs sjön.

Kajen 23 är den första restaurangen jag passerar, där ser jag tre personer på den inglasade uteserveringen. På El Gordo ser jag drygt fem gäster i olika sällskap. På Ciro ungefär lika många.

På Icha Mochi och Ombrelli ser det lugnt ut. Och när jag passerar La Vue tittar jag riktigt noga, för inne i den populära restaurangen (och kaféet) är det helt tomt. Jag ser alltså inte en enda person.

På Bryggan ser jag några sällskap, runt tio personer totalt kanske. Och på N.E.O. ser det också tomt ut.

Jag går mot Rådhusparken och funderar på det jag precis sett. Det gör mig ledsen. Jag tänker att det kanske är så här det kommer se ut framöver, oavsett om det är tisdag, fredag eller lördag.

Det går att tycka olika om Jönköpings stadskärna. Vissa anser säkert att den består till för stor del av kaféer och restauranger. Men oavsett åsikt; våra restauranger och kaféer har blivit en stor, och viktig, del av innehållet. Hur skulle vår stad se ut och vara utan dem?

Den senaste veckan har vi återigen matats med presskonferenser och information om hur allvarligt läget är. Om hur vi ska ta ansvar. Om hur vi ska bete oss. Helt rätt, förstås.

Kanske är det nästintill tomt på flera av restaurangerna tack vare veckans besked. Bra i så fall. Kanske är det så att restaurangerna har fullt upp med avhämtning. Ännu bättre.

Kanske är det inte så.

Hur ska det gå för våra restauranger och kaféer? Är vi Jönköpingsbor redo för en förändrad stadskärna? Där favoritställen inte finns kvar till sommaren. Populära uteserveringar som försvinner. Eller en riktigt duktig krögare som får kasta in kockrocken.

Jag tror ingen vill ha det så. Eller jag vill inte det i alla fall.
Så jag ska försöka göra vad jag kan, mycket via den här plattformen, men också privat. Köpa mat för avhämtning, beställa hem och göra restaurangbesök som känns trygga (innan de nya restriktionerna kom besökte jag exempelvis N.E.O. – rykande färsk recension finns här!).

Till de restauranger och kaféer som läser det här: Det är nu ni måste steppa upp er marknadsföring. Om ni inte syns nu och når er målgrupp, blir det nog tuffare. Jag, via den här plattformen, kommer försöka göra vad vi kan för att lyfta er på Instagram och i inlägg. Och tillåt er själva att vara kreativa, ännu mer kreativa än vanligt. Glöm den där boxen och tänk stort.

JKPG Matguides Instagram har vi skapat en höjdpunkt med namnet ”Takeaway”, här delar vi restauranger och kaféer som erbjuder avhämtning. Använd höjdpunkten som inspiration.

Och mer innehåll på det här temat kommer, bland annat om vilka hemkörningstjänster som finns i området.

Håll i. Håll ut. Och ät mat från restauranger och kaféer som du vill ha kvar.

Lämna ett svar