Köttigt och trevligt men inte wow på Blackstone Steakhouse

I slutet av augusti öppnade Blackstone Steakhouse i Bobs tidigare lokaler på Tändsticksområdet. Blackstone är en restaurangkedja och finns i Borlänge, Falun, Gävle och Göteborg. Och nu alltså även i Jönköping.

När jag besöker Blackstone är det fredag och restaurangen är full. Det är ett härligt sorl i lokalen och det känns väldigt välkomnande. Något som märks snabbt är den genomtänkta lokalen; sittplatserna är i olika nivåer vilket skapar en skön miljö.

Kort efter att vi har fått vårt bord kommer en servitris ut och frågar om vår dryckesbeställning. Trots att det går hyfsat fort känns det inte stressande utan bara välkomnande. Vi beställer dryck och efter en stund kommer personalen tillbaka och vi beställer förrätt. Då jag och mitt sällskap planerat en långmiddag beställer vi en rätt i taget.

Till förrätt faller vårt val på att dela en pizza. Vi väljer en vegetarisk variant med grillade marinerade grönsaker. Trots att det står att pizzan går att välja som förrätt märker vi att den är väldigt stor när den serveras. Toppingen består av färsk sparris, zucchini, paprika, rödlök, parmesan och pak choi. Över pizzan ligger även ett generöst lager av ruccola och sallad, vilket ärligt talat känns lite konstigt. Varför liksom?
Pizzans botten är bra och toppingen har bra smaker; men den är för stor som förrätt till två personer.

Blackstones koncept är att gästen själv tillagar sin mat på en lavasten. Så trots mättnaden av pizzan beställer jag och mitt sällskap ryggbiff. Till köttet väljer vi Blackstones sallad och två dippsåser.
Efter en lagom lång stund serveras maten. På en träbricka ligger lavastenen med köttet på, två koppar med dippsås, en skål med salladen och en tallrik med grönsaker. Vi får frågan om vi vet hur vi ska hantera stenen och köttet – svaret är nej.
Vi får berättat för oss att det förstekta köttet inte ska stekas helt utan istället ska det lyftas av från stenen, skäras upp och sedan tillagas i mindre bitar. Jag köper det men varför är inte köttet uppskuret i lagom stora bitar redan vid servering då? Och det vore bra med mer tips om hur det ska tillagas och skäras.

När jag väl fått koll på köttet och stekt det till en bra färg smakar det väldigt bra. Ryggbiffen är faktiskt så god i sig att jag tycker tillbehören blir onödiga. Bra betyg på köttet! Det är en kul idé att tillaga sin egen mat, men superspännande är det inte och är man superhungrig är det inte optimalt.

Tillbehören då? Ja, det är inget att hylla. Blackstones sallad består av bland annat broccoli, blomkål, sockerärtor, morot och fänkål och är helt okej men ganska tråkig och smaklös. Grönsakerna som serveras är för blöta och tillför ingenting. Jag valde bearnaise- och blue cheese-dipp som är goda, men inte wow.

Efter varmrätten är vi supermätta men vi bestämmer oss ändå att testa Blackstones melting chocolatebomb. Bomben som består av ett chokladskal och mousse på insidan smälts med hjälp av en chokladsås som personalen häller på. Det är en rolig grej men antagligen bara häftigt den första gången.
Smakmässigt är den här desserten alldeles för söt. Moussen är smaklös och jag tror att en mousse av vit choklad hade gjort det bättre? Sorbeten som serveras till smakar parfym och passade inte smakmässigt med chokladen. Och chokladsåsen gör allt alldeles för sött. Kanske hade en sås av typ passionsfrukt gett rätten en bättre balans?

Efter en ordentlig middag avslutar vi kvällen med en mojito. Men tyvärr är drinken inte välgjord utan smakar mest kolsyrat citronvatten.

Sammanfattningsvis tycker jag att Blackstone är trevligt sett till service, lokal och ambition. Någon wow-mat bjuder de tyvärr inte på. Men jag tycker att det är ett koncept att testa, framför allt i ett middagssällskap där det kan vara skönt med något att prata om. För tillagningen av maten känns som ett bra sätt att få igång en konversation.

Lämna ett svar