KOLONIN

Korrekt, kunnigt och avspänt på Kolonin

jens_per
Jens Markulf, till vänster, & Per Samuelson

Svarta Börsen öppnade på 1970-talet och blev snabbt en omtalad krog i Jönköping. Drygt 40 år senare driver Per Samuelson och Jens Markulf en ny krog i samma lokal – även den populär i staden.
– Vi jobbade tillsammans på Tokeryds Herrgård och fick nys om att det här skulle säljas. Så vi började buda på det och till slut gick det i lås. Och nu står vi här, säger Jens Markulf och fortsätter:
– Framför allt ville vi ner till stan, vi såg möjligheterna i att ha något mer centralt och vi ville jobba med maten på vårt sätt. Sedan såg vi det som en rolig utmaning att ta över en krog som redan hade ett namn.

Den Småländska Kolonin, eller Kolonin som den också kallas, fick sitt namn från den tidigare ägaren Tommy Myllymäki och det var även han som lade grunden till det restaurangen är i dag. Krögarduon vill skapa en restaurang med mat som de båda står för men som även ger Jönköping en del av ”finedining”.
– Det ska vara schyssta, raka och småländska smaker i en ny tappning, säger Per Samuelson.
– Det ska vara en fin upplevelse att komma hit, välkomnande och det lilla extra. Trygghet och kvalitetskänsla är det vi vill förmedla, och vi vill visa att det finns ett intresse bakom det vi gör, säger Jens Markulf.

Men trots att Kolonin serverar exklusiv mat och tänker ”finedining” får det inte bli stelt, menar Per och Jens.
– Hög kvalitet och hög nivå, men det ska inte bli stramt. Man ska vara bekväm som gäst, man kan gå till en krog där man inte vågar röra sig för att det är för stramt. Så ska det inte vara, utan korrekt och kunnigt, men avspänt, säger Per.
– Det ska finnas en erfarenhet hos personalen och kunskapen ska märkas av, men det måste finnas glädje också. Känslan i gruppen ska vara bra, säger Jens.

Lokalen har restauranghistoria i väggarna. Men krögarna Per Samuelson och Jens Markulf har tagit Den Småländska Kolonin till en ny nivå.

One thought on “KOLONIN

  1. Pingback: JKPG Matguide

Lämna ett svar