BRAHEPARKEN

Braheparken fyllde ett tomrum

git
Git Johansson

Git Johansson är uppvuxen i en jägarfamilj, men nu driver hon restaurangen Kafé Braheparken. En verksamhet som serverar, som Git själv säger, helvegetarisk mat.
– När jag öppnade, klingade ordet vegan inte så bra. Det har hänt mycket på de här åren, men jag kallar det för helvegetariskt trots att det är veganskt, säger Git Johansson.

Själv blev hon vegetarian i början av 1990-talet och har sedan dess stegvis blivit vegan. Men hon tyckte att det saknades ett riktigt bra ställe med rätt utbud i Jönköping.
– Jag har alltid gillat kaféutbud som mackor och fika, men det har varit jättesvårt att få tag i. I bästa fall har vissa ställen några få saker och de som finns är inte alltid så bra, man kunde få en macka med grönsaker och en färdig chokladboll.

Restaurangen är placerad centralt, nära Rådhusparken och resecentrum. Och när lokalen blev ledig 2010 vågade Git göra sina idéer till verklighet.
– Jag hade aldrig jobbat i den här branschen innan, men tillfället dök upp och sedan sammanföll det med andra saker som gjorde att jag kände ”Det är dags att göra något annat nu”.

Kärnan i verksamheten är lunchen, som består av en buffé som dukas upp med olika rätter och med olika teman för varje vecka. Men Braheparken erbjuder även vegansk husmanskost.
– Jag har märkt så många fördomar från människor som inte ätit vegetariskt eller veganskt att man inte vågar prova. Jag ville att det skulle vara som ett vanligt ställe, inga konstiga rätter utan vanliga.Till exempel har vi potatismos och göttbullar, helveganskt.
– Och så är det även med inredningen, det får inte kännas för vego, alla måste känna sig välkomna. Det måste finnas en mix mellan vegotänket och ett vanligt ställe.

Från jägarfamilj till helvegetarisk restaurang. Git Johansson saknade vegansk mat i Jönköping och svarade själv på efterfrågan genom att öppna Kafé Braheparken.

Lämna ett svar