Yonder är en given succé

Nyheten att gänget bakom El Duderino skulle öppna ett nytt ställe, med fokus på öl, väckte direkt mitt intresse. När jag sedan läste att de skulle ta in öl från det prisbelönta Göteborgsbryggeriet O/O (deras NEIPA Narangi vann pris som bästa öl på Öl och Whiskey-mässan i Göteborg förra året) steg pulsen ytterligare.

Jag skulle därför ljuga om jag påstod att min förväntan inte var hög när jag öppnade den tunga, svarta dörren till Yonder, som nyligen slagit upp på Västra Storgatan i Jönköping. Även innanför dörren är lokalen svart, förutom en graffitisprayad vägg bakom ett gäng flipperspel som står uppradade längs med ena långsidan. Flipperspelen, tillsammans med neonskyltar på väggen, gör att lokalen andas amerikansk bar. Urbant, om än inte lika urbant som på exempelvis Izakaya station ett par stenkast längre bort.

Vi besöker Yonder mitt i veckan och lokalen är lagom full. Personalen visar oss snabbt och smidigt till ett bord. Rätterna på menyn andas New Orleans och cajun, och jag beställer in en entrecôte med cajunkryddsmör, coleslaw och där-friterade chips. Just chipsen känns som ett fräscht grepp, och det är guldstjärna på att de friterat dem själva – och inte bara öppnat en påse från närmsta matvarubutik. Mitt sällskap beställer i sin tur in en gumbo med chorizo och skaldjur.

Att beställa entrecôte kan ibland vara något av en chansning. Har man otur får man en seg bit där man får bearbeta köttfibrerna tills någon kommer och hämtar en. Men så var inte fallet på Yonder, utan jag serveras en perfekt, mör bit kött som smälter i munnen. Tillsammans med smöret, coleslawen och chipsen var det en dröm. Jag passade även på att smaka på gumbon som sällskapet beställde in, och även den var mycket god. Härligt balanserad rökig smak, god chorizo och fina skaldjur.

Vi passar på att avrunda kvällen med en efterrätt – stoutglass med kaksmulor, kolasås och lingon. Också den var mycket god, även om glassen möjligen var något för smält för min smak.

Men, tänker du. Har han inte glömt det viktigaste? Varför har han inte skrivit något om ölen?

Lugn. Det kommer.

Kvällens utbud av fatöl står skrivit på en svart griffeltavla över baren. Jag bestämmer mig, föga förvånande, att beställa in en Ekta pils från O/O. I mitt tycke är det (i sällskap med Södermalms pilsner från Nils Oscar) Sveriges bästa pilsner. Tydligt besk med en frisk humlesmak. Får du chansen att testa den – ta den! Utöver tolv olika fatöl har Yonder även ett stort utbud på flaska. Till stoutglassen beställer jag en lagrad variant av Nynäshamns Smörpundet porter från 2015. Också en given succé.

Och given succé skulle jag också säga att Yonder är. Det kommer inte dröja länge innan nästa besök.

Prisnivå: Medel. Två rätter, för två personer, med två öl var gick på under 1000-lappen.

Lämna ett svar