Trendigt och japanskt på nya Izakaya Moshi

När den trendkänsliga matskribenten Jonas Cramby släpper en ny kokbok vet man att den matkultur han dissekerar kommer att vara the shit resten av året. Temat för hans senaste kokbok, som släpptes i maj, är japansk mat (eller mer korrekt – japansk grillning). Därför kändes det helt rätt i tiden när den japanska baren och restaurangen Izakaya Moshi slog upp portarna nu i juli.

Om nu sushi får vara urtypen för japansk mat kan ju det dock inte hävdas vara en ny grej. De senaste åren har sushirestauranger slagit upp som krokusar på våren – för att parafrasera draken Musho i Disneyrullen Mulan. Men det som skiljer Izakaya Moshi mot de andra japanska restaurangerna i Jönköping är att det inte är sushi som är i fokus (även om det självklart finns på menyn). Här är anslaget bredare.

Som den hipster jag ändå identifierar mig som kändes det också självklart att besöka Izakaya Moshi, som huserar i Johans kafées tidigare lokaler på Barnarpsgatan. Sagt och gjort.

Väl där informerades vi om att vi borde välja tre till fyra rätter på menyn för att bli mätta. Jag för min del valde deras japanska fish taco, en fläskrätt med papayasallad och högrillad tupp. Till detta beställde vi också friterad svartkål kryddad med umamibomben furikake. För att skölja ner anrättningen dracks en Sakepirinha (det vill säga en caipirinha med sake i stället för cachaça), en IPA från Emmaboda Bryggeri och en japansk persikoläsk.

Rätterna kom sedan in en efter en. Till skillnad från vissa tapasställen väntade man också in att vi var klara med den första rätten innan nästa kom in, vilket innebar att vi slapp ställas inför en prioritering av vad som ska ätas först för att rätten inte ska tappa i temperatur. Först ut bordet: fläskrätten. En fruktig anrättning med det möraste fläskkött jag någonsin ätit. Jag säger bara: Foodgasm. Efter det följde tacon som kom i ett hembakt tortillabröd. Även den var mycket god, och fisken var perfekt friterad. Den avslutande rätten var den grillade tuppen. Om fläskrätten var fruktig var den här mer åt det mustiga hållet med inlagda senapskorn och karamelliserad morot. Och även det var en väldigt god anrättning.

Som avslutning på kalaset avrundades måltiden med en dessert bestående av salt karamellglass, popcorn och kolasås. Jag gillar kombinationen mellan det salta och det söta, men personligen hade jag gärna velat ha glassen lite kallare. Nu smälte den lite väl snabbt på tallriken.

Om inte det redan har märkts i texten kan jag avslutningsvis skriva att jag var väldigt nöjd med besöket. Och att jag lär komma hit fler gånger. Kul att Väster har fått en bar som serverar fatöl som inte är så mainstream. Jag ser också fram emot att man i höst kommer öppna Izakaya station, som beskrivs som en bakficka som ska servera bland annat buns. Vågar man hoppas att de kommer att ha lunchöppet?

Prisnivå:
I slutändan: Ganska dyrt. För två personer gick kalaset på drygt 1400 spänn. Men det beror såklart helt på vad man väljer från menyn.

Lämna ett svar