Tre klapptips i sista minuten

Att det börjar lacka mot jul kommer inte som någon nyhet. Trots den totala avsaknaden av snö är Jönköping julpyntat, och från som så gott som varje affär strömmar tonerna av julmusik.

Med julen kommer också julklappshetsen som ett brev på posten. Kan det vara så att du fortfarande inte köpt alla julklappar ännu? Har du en matintresserad familjemedlem, släkting, kompis eller kollega? Då är det här blogginlägget till dig. Här kommer jag nämligen med tre stycken kokbokstips som alla passar utmärkt som julklapp. Och vem vet – du kanske blir bjuden på något från dem som tack?

> Mackor av Jonas Cramby
Jonas Cramby har flera år arbetat som skribent och krönikör på bland annat Café. Det märks. Den här kokboken är oerhört välskriven och som så gott varje macka beskrivs med en humoristisk twist. Och mackor ja, det är precis var den här boken handlar om. Här finns recept på klassiker som BLT, Grilled cheese och Croque madame till lite mer, för oss, exotiska smaker.

Jag fullkomligt älskar den här boken, och jag gör det av tre anledningar. 1) Det här är mackporr på högnivå. Fotona som Roland Persson har tagit till boken är så vackra att du vill laga i princip varenda macka. 2) Du kan själv välja ambitionsnivå. Vill du lägga en hel dag eller flera veckor i köket för att göra en macka? Då finns det här recept på hur du gör varenda sak från grunden själv. Är du lite mer stressad? Lugn. Här finns också enkla genvägar, och mackorna blir ju faktiskt väldigt goda även om du inte bakat baguetten själv. 3) Det är stor variation. Som jag sa tidigare finns det mer traditionella smörgåsar att tillaga. Men för den som känner för att go wild and crazy finns det här även recept på hur du gör din egen glass-sandwich. Du läste rätt.

Med andra ord: En given julklapp till mackälskaren.

> Kött, vilt, fågel av Tommy Myllymäki
Myllymäki, som för något år sedan försökte bygga upp ett krogimperium i Jönköping som han nu lämnat, har skrivit fyra stycken kokböcker. Jag äger tre av dem: Såser, Grönsaker, tillbehör, garnityr och Kött, vilt, fågel. Egentligen skulle jag kunna tipsa om att köpa alla tre, då de kompletterar varandra och tillsammans fungerar som en större helhet, men väljer ändå ut den sistnämnda.

Liksom i det ovanstående tipset är bilderna fantastiska. Bara det faktum att Charlie Drevstam får fotocredd på framsidan säger det mesta. Varenda rätt ser oerhört god ut, och får en att vilja ställa sig i köket.

När det är en stjärnkock som skrivit boken är det lätt att tänka att allt kommer vara oerhört svårlagat. Men tänk inte så i detta fallet. Myllymäki förklarar på ett sätt värdigt en hemkunskapslärare om hur varje rätt ska tillagas. De rätter jag har provlagat har också blivit oerhört goda.

Köp och hoppas att du blir hembjuden på någon av rätterna. Det skulle bli en succékväll, jag lovar.

> Bröd, bröd, bröd av Martin Johansson
Feministen i mig reagerar än aning kring att alla tre böckerna jag tipsar om är skriven av vita medelålders män, men det får gå för den här gången. Jag måste nämligen få tipsa om en av mina absoluta favoritkokboksförfattare: Martin Johansson.

En period i mitt liv (kalla den hipsterperioden) var jag närmast besatt av att lära mig baka surdegsbröd. Jag testade en hel del olika recept och fastnade till slut på Johanssons hemsida. Det jag föll för vad enkelheten. Utan degblandare, utan en massa komplicerade jästider och utan att få surdegsbakandet att verka som en vetenskap värdig Nobelpriset i kemi förklarar han på ett enkelt sätt hur du bakar på hemgjord jäskraft. Fascinerande. Det enda du behöver är egentligen en bunke, ett lock, en ugn och ett par händer.

Då arbetslivet kräver mer tid än studiedito har jag övergett surdegsbakandet. For now. Men boken Bröd, bröd, bröd är perfekt ändå. I den finns det nämligen samlat recept på både bröd bakat med jäst och bröd bakat med surdeg. Den röda tråden är snarare att allt är oerhört enkelt. Och oerhört gott. I boken finns det också recept på både pizza och sötebröd.

Det enda varningsfinger är egentligen bara risken att den som får presenten riskerar att bli lika besatt i brödbakning som jag blev en gång.

Så. Hoppas att tipsen kan vara till nytta. Och hoppas att du får en god jul med mycket god mat!

Lämna ett svar