Tre glasstips på stans bästa glasskafé

Trender verkar vara grejen i Jönköping. Först skulle alla öppna hamburgerställen. Sedan sushiställen. För att inte tala om alla barberare som slagit upp dörrarna i stan den senaste tiden.

För ett par år sedan var gelato (a.k.a. italiensk hipsterglass) det som gällde, och det gick att hitta på fler ställen i Jönköping. I den svängen startade Olgas Crepês & Gelato upp sin verksamhet på Klostergatan på Söder i Jönköping. Och trots att gelatotrenden delvis kan sägas ha dött ut, står kaféet kvar.

Och inget konstigt i det. Inte med tanke på hur otroligt god glass de serverar där. Jag och min fru brukar smita dit någon kväll i veckan när vi känner att det är dags att ta hand om varandra – prata och äta glass utan telefonen i högsta hugg (givetvis efter den obligatoriska skrytbilden på Instagram då). Med det sagt kan jag säga att jag vid det här laget har arbetat mig igenom största delen av deras smakkatalog. Och därför vågar jag mig också på att tipsa om tre smaker för extra stor gelatogasm:
1) Cheesecake. Tänk cheesecake, men i glassform med digestivekex i rörda. Bättre blir det inte.
2) Valnöt/karamell. Valnötterna och kolasåsen harmoniserar väldigt bra med varandra och lyfter den här kolaglassen till en ny nivå.
3) Blåbär. Lite ovanligare i sortimentet, men har de lagat den när du är där rekommenderar jag dig varmt att smaka.

Det hör ju också till att skriva några ord om den fysiska platsen, själva stället. Då Olgas inte bara serverar glass, utan även crepês (unika med detta i stan?) blir det sommartid nästintill olidligt varmt inne på kaféet. Då rekommenderas i stället att ta med sig glassen och sätta sig i Idas park i stället. Myzzz. På vinterhalvåret är det däremot en behagligare upplevelse att sitta inne på kaféet, som, enligt min uppfattning, hör till de mysigare i JKPG. Men här kan säkert smaken vara delad. Då de enda färgerna är vita väggar och svarta möbler kan det säkert uppfattas som sterilt i vissa mer färgglada kretsar.

Så. Slutligen. Ska du äta glass i Jönköping (eller crepês för den delen) – gå hit! Och följ gärna mina glasstips.

Prisnivå: Drygt 30 spänn för två skopor glass. Enligt mig prisvärt med tanke på kvaliteten och den allmänna inflationen på just glasspriser i Sverige. Ja, jag syftar på ER, GB.

Stället:

För mina tankar i väg till ett crepêrie i Paris. Mysigt och lite annorlunda. Däremot dras betyget ner av värmen under sommarmånaderna.

Service:

Personalen är alltid trevlig, och bjuder gärna på egna tankar kring glassorterna
som finns att välja på. Inget att klaga på här inte.

Mat:

Olgas har, i mitt tycke,
stans bästa glass. Punkt.

Slutbetyg:

Vill du drömma dig bort till mer sydliga breddgrader en stund? Gå till Olgas, käka lite italiensk glass eller franska crepês. Jag lovar – du kommer inte ångra dig.

Lämna ett svar