Stans krögare borde åka på en studieresa till Serbien

Hej kompisar, det är jag igen.

2017 har hunnit bli 2018 och det är dags för mig att skriva ett par rader om vad jag har för förväntningar på det nya året. Förväntningarna kommer väl i första hand röra sig i jaktmarkerna kring det kulinariska, som sig bör på en sajt om just mat.

Matåret 2017, för min del var rätt mediokert – åtminstone lokalt. Spenderade däremot en långhelg i Serbiens huvudstad Belgrad och hade gjort min matläxa grundligt, påläst och med fickan full av restaurangtips så mötte jag en av de bästa matstäderna jag hittills upplevt.
Spännande, innovativt, kaxigt, smakfullt och inte minst sanslöst vällagat. Min bild av det jugoslaviska köket är nu fullständigt reviderad och om serberna kan – så ska väl vi svenskar också kunna? Eller?

Nja. Jag vet inte, utvecklingen i Jönköping har snarare tagit tre steg bakåt än i önskad riktning, framåt.
Det så uppburna Pinchos hade bara tre vegetariska smårätter när jag var där i mellandagarna. Friterad ost, inlagda oliver och stekta champinjoner. Rätt långt ifrån en komplett måltid, snarare ett slags barsnacks. På sin höjd. Vi lämnade restaurangen utan att beställa varesig mat eller dryck, snopet.

Det av mig så hyllade N.E.O hade ungefär samma utbud på sin, i och för sig, breda tapasmeny.
Ost, ost, ost, ost. Lite potatis, en stekt paprika fylld av ost, bruchetta med ost, gnocchi med ost, polenta med ost och den gamla klassikern friterad ost med honung. Kul för den som ÄLSKAR ost – tråkigt för mig, som har en mer normal, sansad relation till ost.

En kul nyhet för 2017 var däremot Izakaya Moshi och deras knasiga lillasyster – Izakaya Station.
På samma sätt som restaurangerna (ja just det, PLURAL) i Belgrad knockade mig med spännande, innovativa och kaxiga smaker så gör de här två uppstickarna precis samma sak.

För 2018 så hoppas jag att stans samtliga tapasställen skärper sig och kastar åtminstone halva sortimentet av ost rätt ut i Vättern. Jag hoppas att Izakaya Moshi fortsätter att utvecklas i samma härliga takt som de hittills gjort. De håller redan nu högsta klass men jag tror de kan spräcka glastaket och ta sig ännu högre.

Just ja! Höll på att glömma, Flamingo bar öppnar inom kort i Waffis gamla lokaler i hörnet Västra Storgatan – Kapellgatan. Karibisk mat och somriga drinkar ska stå på menyn, det låter svinfestligt och jag hoppas på åtminstone ett vegetariskt alternativ på menyn. Ett alternativ som inte består av svinstarka bönröror.

Tack på förhand och tack för mig.

Ps. Stans samtliga krögare borde åka på en studieresa till Serbien, hör av er till mig så ordnar jag en lista med en handfull restauranger ni ska besöka. Ds.

Lämna ett svar