Stans bästa arbetarfik?

”På med kaffet! Glöm inte äggen! Skynda dig för fan! Nu börjar det!”

I ett avsnitt av humorserien Grotesco förekommer det en sketch där ett gäng glada hantverkare från Göteborg, självklart till tonerna av sovjets nationalsång, ska skapa stans bästa arbetarfik. Om det var några sådana ambitioner som låg bakom då Raggmunken drog igång sin verksamhet på Solåsen i Jönköping för antal år sedan låter jag vara osagt, men det går i alla fall konstatera att skulle det utlysas en tävling om JKPG:s bästa arbetarfik hade stället haft goda vinstmöjligheter.

Allt som hör ett bra arbetarfik till finns nämligen där. Ägg- och falukorvsmackor? Check! Köttbullesmörgås? Check! Husmanskost? Check! Ett stort antal blåställ bland lunchgästerna? Check!

Som namnet avslöjar är raggmunk med fläsk ett stående inslag på menyn. Även rättens nära släkting, fläsk med löksås och potatis, har förärats en fast plats på menyn, och det är det jag beställer under mitt lunchbesök.

Lunchen får du direkt i kassan. Och även om kön ser oroväckande lång ut när jag stiger in på restaurangen går det förvånansvärt snabbt och effektivt. Ett klart pluspoäng. Till lunchen finns också ett salladsbord att ta för sig av, men då jag ser mig själv som grönsaksskeptiker valde jag att låta denna vara. ”Det är ju också, trots allt, lök i såsen”, försvarar jag mig med.

Och trots att det förekommer rikligt med lök i såsen slinker den ner lätt, även om jag personligen föredrar mer finhackad lök i min löksås än Raggmunkens grovskivade dito. Såsen balanserar väl upp med det salta fläsket som är välstekt. Det är ju också i denna kombination mellan söt lök och salt fläsk som rättens tjusning sitter. Jag är också förvånad över den bra kvalitén på den kokta potatisen. Just kokt potatis brukar ju annars ha tendensen att inte bli särskilt bra i storkök.

Åter till Grotesco-sketchen. Under den korta tid arbetarfiket får ha öppet är det intensivt och bullrigt. Så blir det nog när ett stort gäng arbetare ska utfodras snabbt under sin korta lunchrast. Och så är det också på Raggmunken. Den som eftersträvar en lugn lunchmiljö är därmed förvarnad. Men är inte just lunchmiljön särskilt viktig rekommenderar jag ett besök på, vad jag här med korar till, stans bästa arbetarfik.

Prisnivå: Jäkligt prisvärt. 75 kronor för lunch med så bra kvalitet är närmast unikt i dessa tider i Jönköping.

Stället:

Bullrigt, intensivt, svårtillgängligt utan bil och allt förutom mysigt. Men samtidigt har det också sin charm.

Service:

Den kontakten du har med personalen är vid kassan då du får din mat. Personalen som står och serverar maten där är trevlig. Varken mer eller mindre.

Mat:

Om det finns ett mått för kvalitet per krona ligger Raggmunken väldigt bra till. Vällagad och god mat utan krusiduller.

Slutbetyg:

Som jag sa tidigare. Det är inget för den som vill ha en lugn och stilla lunch. Men har man inte de kraven är det få lunchställen i Jönköping som är så prisvärda.

Lämna ett svar