Smakrikt och perfekta kombinationer på Stök & Bröd

Det är fredagskväll och kompisgänget ska träffas efter att inte ha setts på ett tag. Vad kan passa bättre än att besöka Stök & Bröd tänker vi och jag är extra nöjd för det innebär premiär för mig.

Klockan är strax efter 17 när jag går in i lokalen och hittar mitt sällskap vid det runda bordet i hörnet. Som tur är har en kompis bokat bord, så det är ingen annan som hunnit före och tagit lokalens kanske enda bord för sällskap fler än två. Jag kommer tillbaka till det där med lokalen och dess inredning lite senare…

Vi läser igenom menyn och diskuterar vad som passar bäst att äta just ikväll. På menyn, finns precis som namnet avslöjar, bröd och olika typer av mackor. Jag väljer mellan alternativen Grilled Cheese eller Philly Cheesesteak och väljer till slut det sistnämnda.

Det tar en liten stund men snart serveras vår mat. Vi har beställt samtidigt men mackorna serveras i olika tid till sällskapet, men det är väl egentligen inte så mycket att tycka om… Min macka avslöjar vid en första anblick inte särskilt mycket. Det är bröd och under ett lock anas ost och paprika. Jag lyfter på locket och ser resterande del av innehållet. Plus i kanten för att det doftar gott!

Första tuggan är svår att summera. Det är på ett sätt många smaker, på ett sätt en samlad smak-bild. Brödet är gott och spelar en tydlig huvudroll, även om det under måltiden visar sig vara lite torrt och smular sönder. Brödet är fyllt med senap, mozzarella, skivor av entrecôte, provolone-ost och peperonata (en paprikaröra med syrliga smaker). Mackan är ostig (på ett bra sätt) och har som helhet en bra balanserad smak. Paprikan med sin syra väger upp mot osten och köttet och en lagom hetta finns i rätten. Köttet är dock lite segt, vilken gör att det kräver lite tuggande emellanåt. Som helhet är jag nöjd med mitt val, men jag sneglar på min kompis Grilled Cheese och bestämmer mig för att snart komma hit igen för att testa den.

Vi äter upp och inser en stund senare att det vore gott med något sött. Jag och en kompis väljer att dela på Stök & Bröds fattiga riddare för att runda av måltiden. När desserten serveras känns det som kvällens bästa beslut. De är precis som de ska vara, enligt mig. Fin stekyta, mycket sirap, mjukt och krispigt i en perfekt kombination. En god smak av kanel och en kula glass till som balanserar upp det feta. Väldigt gott och en bra avslutning på måltiden.

Som helhet är jag nöjd med mitt premiärbesök på Stök & Bröd. Det enda jag reflekterar över när jag sitter där är inredningen. Färgerna, graffitimålningen och baren är klockrena. Men jag förstår inte varför det bara finns ett runt bord och att resterande är mot fönster. Visst borde det gå att ha borden ut från vissa fönster istället så sällskap kan fokusera på varandra istället för på vem som går förbi… Och nej, jag tycker inte trädgårdsborden som finns räknas… Jag förstår känslan man vill skapa, men jag har också vänt i dörren flera gånger för att det har saknats bra sittplatser för sällskap större än två personer.

Med det sagt ser jag framemot att komma tillbaka och äta Grilled Cheese. Stök & Bröd tillför något väldigt bra till Jönköpings matutbud.