Recensionen jag helst inte hade skrivit

Egentligen vill jag helst inte skriva den här recensionen. Anledningen? Egoism! Jag vill helst bevara hemligheten om Jönköpings trevligaste och mysigaste café/restaurang för mig själv. Men en matrecensent gotta do what a matrecensent gotta do. Så här kommer den ändå: recensionen av Pique Nique.

Låt oss börja med att slå fast att det absolut sämsta med stället är namnet som är omöjligt att stava om du inte först är inne på deras Facebook-sida och kollar efter. Pique Nique ligger i korsningen Klostergatan/Gjuterigatan och serverar både luncher på dagen och mackor/tapas med sydeuropeiska smaker på eftermiddagen/kvällen.

Jag och mitt sällskap gick dit en torsdagkväll. Lite på chans. Ibland är det fullpackat med folk. Ibland inte. Denna gången gällde det sistnämnda, men om du inte, som jag, bor 300 meter därifrån kan det vara bra att ringa och boka bord först.

Det första du slås av när du går in på restaurangen är den hemtrevliga atmosfären. Det känns sannerligen mer som att kliva in i ett vardagsrum än att stega in på en restaurang. De stora fönstren släpper in mycket ljus och i fönsterbrädena ligger det högar med böcker, tidningar och annat smått och gott. Inredningen består också av udda bord och stolar (och en soffgrupp).

Är du sugen på en stor bit kött med flottig sås och pommes frites har du kommit fel. Menyn består framförallt av lättare rätter där olika ostar oftast spelar en huvudroll. Både jag och mitt lunchsällskap beställer in varsin macka med mozzarella, serranoskinka, soltorkad tomat, pesto och sallad med aioli. Till det dricker vi en mousserande svartvinbärsdryck – ett väldigt trevligt alkoholfritt alternativ. Och för den som önskar öl rekommenderar jag att testa någon av det hawaiianska bryggeriet Konas sorter.

Maten då? Mackan är perfekt avvägd. Lagom mycket skinka, lagom mycket mozzarella och lagom mycket bröd. Ackompanjerat med peston och den soltorkade tomaten får detta smaklökarna att dansa glädjedanser på tungan. För den som är sugen på något lättare, men fortfarande matigt rekommenderas det varmt.

Med andra ord. Tveka inte. Gå och ät på Jönköpings trevligaste ställe. Den enda som kanske ångrar sig är jag som i framtiden får boka bord i förväg.

Prisnivå:
Medel. Mackan och dricka går runt 100 kronor. Kanske i dyraste laget för en lättare måltid, men smakupplevelsen gör det lätt värt det.

Stället:

Intimt, hemtrevligt,
you name it.

Service:

Personalen på Pique Nique är en stor del den hemtrevliga atmosfären. Alltid lika trevliga.

Mat:

Mackan är mycket god. Men för mig, som inte är särskilt förtjust i smakrika ostar är menyn en aning begränsad.

Slutbetyg:

Jönköpings trevligaste kafé. Lätt värt ett besök.

Lämna ett svar