Premiärbesök på Raspberry – Välsmakande, kreativt och unikt

Raspberry, även kallat Bäret, öppnade i slutet av januari 2024 och ligger i de lokaler som för Jönköpingsbor nog mest är känt för att ha huserat En Italienare, En Grek. Med andra ord ligger Raspberry granne med högskolan, Science Park Towers och Sveriges Radio och för den som inte kan sitt Jönköping innebär det väster och Barnarpsgatan. Men nog om geografi.

Jag, som skulle kunna ha Raspberry som kvarterskrog, har passerat restaurangen många gånger sedan öppningen. Nyfiket kikat in och kollat Instagram-flödet. Många gånger har även jag och sambon pratat om att ”Nu går vi dit och tar en fredagsdrink”, men av någon anledning blev det aldrig av. Men till slut så. Och på just en fredag blir mitt premiärbesök äntligen av.

Som vanligt (…) har jag både sambo och hund med mig och vi får veta att det är hundvänligt i det inglasade uterummet. Vi sätter oss vid ett hörnbord och får med det fri vy över uterummet, huvudlokalen och gatan utanför. Perfekt plats, både för människor och hund.

Värt att nämna redan nu är att Raspberry drivs av två (?) tidigare El Duderino-profiler och visst finns det mycket likheter mellan Duderino-konceptet och detta. En är att Raspberry likt El Duderino arrangerar olika typer av spritmiddagar/provningar/event och en annan är att det finns en tydlig cocktail-meny att kika på.

Och det är också precis där som min fredagskväll på Raspberry börjar den här gången. Det är svårt att välja något att dricka då det finns en uppsjö av spännande cocktails att välja mellan. Men till slut faller mitt val på en Salty Lemon. I meny står det att den består av bärets limoncello, socker, citronjuice, äggvita och flingsalt. Drinken serveras i ett lite mindre kupat glas med hög fot. Och smaken då? Väldigt god! Den är härligt syrlig och salt och påminner om en whisky sour fast utan whisky och limoncellon ger en god smak av citron.

På menyn finns några snacks, tre olika förrätter, tre olika varmrätter och lite förvånande pizza. Och några efterrätter så klart. Vi bestämmer oss för att dela på två förrätter och sedan beställer vi varsin varmrätt. Det ena förrätten vi väljer är halstrad pilgrimsmussla med jordärtskockspuré, trattkantareller och jordärtskockschips. Den andra är grillad pumpa med friterad svartkål, vitlökskräm, hyvlad parmesan och rostade valnötter.

När förrätterna serveras och vi börjar smaka på dem inleds ett mmmmmande. Ja, du vet – reaktionen när något smakar riktigt bra!
Pumpan har en bra konsistens med den grillade delen som möter den mjuka insidan. Osten ligger i stora skivor på toppen och crunch finns från både kålen och nötterna. En len smak som toppas av vitlökskrämen, väldigt gott!

Den andra rätten har också en väldigt välsmakande helhet. Pilgrimsmusslorna är perfekt tillagade och möter smakerna från purén på ett bra sätt. Trattkantarellerna är syrade och tillför just precis det på ett bra sätt. Chipsen på jordärtskocka tillför ett bra crunch mot de andra mjuka delarna.

På varmrättsmenyn finns gös, ryggbiff, tryffelpasta och tre olika pizzor. Jag har lite svårt att få ihop menyn och välja men till slut blir det en tryffelpasta och det ångrar jag verkligen inte.

En stund efter att förrätterna är uppätna serveras våra varmrätter. Direkt när pastan ställs framför mig blir jag överraskad/imponerad över portionens storlek. Och framför allt mängden tryffel som är riven på toppen! Här snålas det inte.

Och jag som ärligt talat inte fallit pladask för tryffel tycker att den här pastan är något utöver alla andra tryffel-rätter jag har testat. I pastan finns ostronskivling och jordärtskocka vilket ger en djup smak tillsammans med tryffeln. Det är krämigt, mycket smak med en ton av sälta och varje tugga smälter i munnen. Även om jag känner mig mätt efter en stund lyckas jag äta upp portionen och njuter av varje tugga. Otroligt gott!

Min sambo äter en pizza med karré, jalapenomajonnäs, mango, lime och koriander och tycker även att den är väldigt god.

Vi är otroligt mätta efter måltiden och sitter kvar en stund innan vi betalar och lämnar Raspberry för den här gången. Utöver otroligt god och vällagad mat tar jag med mig några reflektioner från vårt besök.

Musiken som spelas i uterummet den här kvällen består av artister som Bob och Damien Marley, vilket verkligen förhöjer besöket och skapar en härlig stämning. Stort musik-plus i min bok! Inredningen i uterummet är mixad mellan ”vanliga” lite tråkiga restaurang-möbler och mer unika möbler. Här hade det nog gått att få till en annan röd tråd och göra all inredning lite roligare och mer unik.

Med pizza på menyn känns menyn lite spretig, men samtidigt självklar? På något sätt möts även pizzan och pilgrimsmusslan och blir en representant för ett unikt ställe i Jönköping.

STÄLLET – 4
Det här besöket sitter vi i uterummet som är en blandning av kalt och ombonat. Mer unika möbler möter klassiska bord och stolar. Men det är avslappnat och känns som ett välkomnade vardagsrum.

SERVICE – 4
Väldigt bra service från att vi kommer till att vi får varmrätten. Vi blir lite glömda i uterummet när det fylls på med fler gäster i huvud-delen, men det är egentligen inget konstigt. Trevligt och avslappnad service!

MATEN – 5
Väldigt gott!! Två riktigt bra förrätter och en otrolig tryffelpasta som har fått mig att ändra åsikt om tryffel.

SLUTBETYG – 4
Det blir en stark fyra i slutbetyg. Lite roligare inredning och utan känslan av att bli bortglömda på slutet, så hade det varit en femma. Raspberry eller Bäret är absolut värt ett besök!