Platt fall för lunchbuffén hos mat & vänner

Hösten är här och med det är jakten på det ultimata lunchstället inledd. Lunch är svårt, framför allt när den serveras på buffé. Gästen, eller i alla fall jag, förväntar sig en vällagad måltid som är god men också fräsch. Och som inte kostar allt för mycket.

Den här lunchen föll valet på mat & vänner [nya kastrullhäxan] som ligger precis bredvid Västra torget och, precis som namnet avslöjar, på samma ställe som Kastrullhäxan. Här serveras lunchen en trappa upp på buffé. För 99 kronor får du utöver dagens lunchrätter även soppa, stor salladsbuffé, hembakat bröd samt kaffe och kaka. Betalar du 105 kronor får du även läsk/lättöl.

Det serveras nattbakad högrev med örtrostad potatis och paprikakräm samt stekt strömming med potatismos, brynt smör och lingonsylt. Utöver det finns även isterband med persiljestuvad potatis och caesarsallad med kyckling, bacon, krutonger och ost. Till dessert serveras pannkakor.

Hos mat & vänner sker betalning vid baren en trappa upp. För den som inte varit där innan är det liiite svårt att hitta rätt. Bredvid matsalen, som är fräsch och känns nyrenoverad men ändå med det gamla husets charm, finns buffén. Först, från det hållet som vi kommer, står salladen. Positivt är att salladen ligger fördelad per ingrediens istället för tillsammans. Plus även för vattenmelonen.

Efter salladen står soppan, sedan caesarsalladen som är upplagd på ett större fat. Fatet är utplockat när jag möter det, men lite sallad med ost och dressing hamnar på min tallrik. Sedan är det dags för den varma maten. Tyvärr ligger maten tillsammans med tillbehören så det känns både ofräscht och kladdigt. Egentligen blir jag inte alls sugen på att äta något av maten, men plockar ändå till mig högrev, potatis och paprikakräm.

Så hur smakade maten då? Njae, inget vidare faktiskt. Högrevet är segt och smaken passade mig inte alls. Tillsammans med krämen och potatisen blir det väl okej, men ingen favorit. Efter buffétallriken är det dags att testa pannkakorna. Efter maten förväntar jag mig plastiga pannkakor som inte är hemmagjorda. Men vad fel jag hade!
Pannkakorna var det godaste jag åt den här lunchen och jag njöt av varje tugga.

Jag tror att jag förstår hur mat & vänner tänker. De vill erbjuda en bred buffé med olika maträtter. Men för mig fungerar det inte alls. Att den varma maten serveras tillsammans gör att det känns ofräscht och nästan som att man vill dölja smaken på maten.

Lämna ett svar